Категорія
Новини
Дата

Україна має припинити дотувати тарифи на електрику для населення – Лорковські з секретаріату Енергетичного співтовариства

Україна має припинити дотувати тарифи для населення, одночасно підтримуючи найвразливіших споживачів. Таку думку висловив директор секретаріату Енергетичного співтовариства Артур Лорковські в інтервʼю Forbes Ukraine.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Треба виокремити вразливих споживачів, які мають право на знижені ціни, і створити для них систему фінансової підтримки, сказав Лорковські. «Цей процес слід розпочати вже», – додав він.
  • Причина квапитись – українська енергосистема зазнала руйнувань через атаки Росії, потрібні гроші на відновлення.
  • Ще один аргумент – в Україні найнижчі тарифи на електрику для населення серед країн ЄС та членів Енергоспівтовариства. Тариф дотує держава, тому на українському енергоринку утворилися мільярдні борги.
  • «Минулої зими дехто користувався генератором, а це означає значно вищі витрати на виробництво електрики, ніж можливе підвищення тарифів», – нагадав Лорковські.

Контекст

У травні 2023-го уряд підвищив тариф для населення на 83%, до 2,64 грн/кВт⋅год з 1 червня. Це 6,6 євроцента/кВт⋅год. Для порівняння: в Угорщині – у півтора раза дорожче, 9,88 євроцента/кВт⋅год; у Молдові – утричі дорожче, 18–20 євроцентів/кВт⋅год.

Ринковий тариф для населення в Україні, за оцінкою аналітичного центру DiXi Grouр, має становити від 5,5 до 6,5 грн/кВт·год.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні