Категорія
Новини
Дата

Український виробник біонічних протезів Esper Bionics залучив $5 млн. Він планує виробляти по 500 роборук на рік

1 хв читання

Біонічна рука Esper Hand від Esper Bionic. /надано пресслужбою

Ніка, користувачка біонічного протезу Esper Hand від Esper Bionics. Фото надано пресслужбою

Виробник біонічних протезів Esper Bionics залучив $5 млн. Фінансування спрямують на розширення виробництва, команди й R&D, повідомив Forbes співзасновник й CEO стартапу Дмитро Газда.

Деталі

  • Раунд Esper Bionics на $5 млн очолив мюнхенський фонд YZR Capital, що фокусується health-tech продуктах. Також до фінансування приєдналися ЄБРР та u.ventures.
  • Із моменту заснування стартап підняв $7 млн інвестицій. Поточну оцінку засновники не розголошують.
  • В команді проєкту 55 людей, які працюють в Україні, Німеччині та США. За останніх півтора року вона збільшилась у понад два рази.
  • На червень 2024 року Esper Bionics має виробництва у Києві і Берліні й виготовляє 30 протезів на місяць або понад 300 – на рік. «До кінця року плануємо вийти на 500», – каже Газда.
  • На $5 млн від нових інвесторів він планує додати до екосистеми продуктів контролери для протезу та хмарну платформу з машинним навчанням.
Український виробник біонічних протезів Esper Bionics залучив $5 млн. Він планує виробляти по 500 роборук на рік /Фото 1
Український виробник біонічних протезів Esper Bionics залучив $5 млн. Він планує виробляти по 500 роборук на рік /Фото 2
Український виробник біонічних протезів Esper Bionics залучив $5 млн. Він планує виробляти по 500 роборук на рік /Фото 3
Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

Esper Bionics у 2019-му заснували серійний підприємець Дмитро Газда, економістка Анна Белеванцева, колишній юрист Ігор Ільченко й інженер Борис Лобанов. Останній не бере активної участі у операційній діяльності, але залишається акціонером.

Перший продукт стартапу – біонічний протез кисті руки Esper Hand, що складаєтсья із понад 288 деталей. Він керується набором електроміографічних датчиків, що кріпляться на передпліччя, плече чи груди людини, зчитують імпульси від м’язів і передають «команди» роборуці. Керує «залізом» програмне забезпечення з алгоритмами, що аналізують зібрані дані й постійно вдосконалюють керування. «Протез навчається, підлаштовується під поведінку користувача», – пояснював Forbes Газда. 

До 2024 року найбільшим інвестором Esper Bionics залишався український фонд SMRK Олександра Косована. Також стартап отримував невеликі гранти від організаторів інженерного конкурсу Vernadsky Challenge, який організовує компанія Noosphere Ventures Макса Полякова, Українського фонду стартапів (UFS), Google, американського акселератора Alchemist.

Основний ринок Esper Bionics – США, там компанія продає свої протези через страхові компанії. Вартість – $22 000, для американських пацієнтів її покриває медичне страхування. В Україні понад 80 Esper Hand користуються ветерани російсько-української війни із ампутаціями. Їхнє протезування проходить в рамках соціальної програми Esper for Ukraine, яку фінансують благодійники.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні