Категорія
Новини
Дата

Україну будуть фінансувати за рахунок резервів центробанків розвинених країн – Рашкован

Мінфіни країн, Єврокомісія чи Європейський стабілізаційний механізм (ESM) можуть надати центробанкам гарантії щодо кредитів, які може отримати Україна. Така можливість фінансування обговорювалася на під час круглого столу донорів у Вашингтоні, сказав заступник виконавчого директора від України в МВФ Владислав Рашкован в інтервʼю Forbes Україна.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Під час круглого столу донорів у Світовому банку було озвучено підтримку України багатьма країнами у розмірі понад $4 млрд, $2,2 млрд – нові гроші. Тож конкретика є, але грошей поки що недостатньо, каже Рашкован.
  • Він назвав три джерела фінансування короткострокових потреб. Перше – безпосередньо з бюджетів різних країн. Це означає, що витрати на допомогу Україні мають бути зарезервовані, тоді як бюджетний процес на 2022 рік завершився у середині минулого року. Країнам потрібно знаходити кошти на підтримку України, і вже є ті, хто висловив готовність вирішити це питання буквально найближчими тижнями, зокрема через зміну свого законодавства.
  • Друге джерело – кошти центральних банків. Рашкован пояснив, що ЄЦБ прямо забороняє центробанкам видавати кредити або гранти зі своїх резервів. Але гроші у них є як фізично, так і у вигляді SDR, що були розподілені МВФ минулого року в межах боротьби з наслідками пандемії.
  • Під час зустрічі було знайдено потенційний вихід – мінфіни країн, Єврокомісія чи ESM можуть надати центробанкам гарантії щодо кредитів, які може отримати Україна. Технічно це вирішуване завдання, вважає фінансист. 
  • Голову НБУ запросили на засідання Ради директорів ЄЦБ, щоб обговорити, зокрема, надання таких ресурсів. Аналогічну дискусію має провести уряд із Єврокомісією, зазначив Рашкован.

Контекст

Країни G7 та міжнародна спільнота обіцяють Україні додаткову підтримку розміром понад $24 млрд у 2022 році, йдеться в заяві міністрів фінансів і голів центробанків за підсумками засідання у Вашингтоні. У разі необхідності допомогу збільшать. Представники G7 схвалили відкриття багатостороннього донорського рахунку МВФ для України та заяву ЄС про створення Трастового фонду солідарності з Україною (Solidarity Trust Fund), а також підтримують пакет підтримки для України від групи Світового банку та «пакет стійкості» від ЄБРР.

Група Світового банку оцінює фізичні збитки будівлям та інфраструктурі України, завданих військовою агресією РФ, приблизно в $60 млрд. На післявоєнне відновлення України знадобиться щонайменше $600 млрд, заявляв премʼєр Денис Шмигаль.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні