Категорія
Новини
Дата

Уряд затвердив проєкт держбюджету на 2023 рік з дефіцитом 20% ВВП. Основні цифри: витрачаємо у два рази більше, ніж заробляємо

Кабінет міністрів підтримав розроблений Міністерством фінансів проєкт державного бюджету на наступний рік дефіцитом 20% ВВП, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

13 вересня Кабмін підтримав проєкт бюджету України на 2023 рік. Згідно з Бюджетним кодексом, уряд має внести проєкт держбюджету до Верховної Ради до 15 вересня.

Уряд заклав збільшене фінансування сектору безпеки і оборони на рівні 17,9% ВВП, що у тричі більше, ніж було закладено у держбюджеті-2022, – зазначив міністр фінансів Сергій Марченко. «1,136 трлн грн або майже 50% всього бюджету спрямовано саме у цей сектор, на зарплати військових, забезпечення армії, ремонти й закупівлі техніки та зброї і ще багато інших важливих для оборони речей», – заявив премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

Макропрогноз уряду, на якому складався бюджет, передбачає, що економіка наступного року зросте на 4,6% у реальному вираженні та на 37% у номінальному. Шмигаль зауважив, що нинішній макропрогноз – це доволі консервативний сценарій. «Залежно від того, як буде змінюватися ситуація на фронті, економіка у 2023 році може як впасти на 0,4%, так і зрости на 10%», — сказав премʼєр-міністр. Середня зарплата орієнтовно складе 18 500 грн, а інфляція може сягнути 30%. Середньорічний курс долара буде коливатися в районі 42 грн/$.

Основні цифри проєкту держбюджету на 2023 рік

Загальна сума доходів держбюджету прогнозується у 1 279,1 млрд грн (загальний фонд – 1146,6 млрд грн; спеціальний – 132,5 млрд грн).

Видатки держбюджету та надання кредитів плануються в обсязі 2 573,4 млрд грн (загальний фонд – 2 268,5 млрд грн, спеціальний – 304,9 млрд грн).

Проєкт держбюджету на 2023 рік передбачає, зокрема, спрямування ресурсів на такі пріоритетні напрями:

  • національна безпека та оборона – 1 141,1 млрд грн або 17,9% ВВП;
  • охорона здоров’я – 175,7 млрд грн;
  • освіта – 155 млрд грн;
  • пенсійне забезпечення та соціальний захист – 835 млрд грн або 35% від всіх видатків (пенсії, субсидії, допомогу малозабезпеченим родинам, виплати ВПО, медицина та освіта). Фінансування Пенсійного фонду з бюджету збільшено на 30 млрд грн.;
  • підтримка ветеранів війни – 6,8 млрд грн;
  • Резервний фонд – 17,4 млрд грн;
  • Фонд ліквідації наслідків збройної агресії – 19 млрд грн (акумулюватиме конфісковані кошти Росії та росіян, а також міжнародну допомогу на швидке відновлення.);
  • Фонд розвитку підприємництва – 16 млрд грн;
  • Надання грантів бізнесу – 1,37 млрд грн.

Дефіцит бюджету передбачено на рівні 20% ВВП, перекриття якого заплановано за рахунок державних запозичень в обсязі 1 686,8 млрд грн (загальний фонд – 1 516,8 млрд грн, спеціальний фонд – 170,0 млрд грн) з них для погашення державного боргу – 415,0 млрд грн. Загальний дефіцит держбюджету становить 50%. Щомісячний дефіцит бюджету на наступний рік оцінюють в понад $3 млрд. «Зараз понад третину бюджету допомагають фінансувати міжнародні союзники, — прокоментував Шмигаль. — Ми докладаємо максимум зусиль, щоб фінансова підтримка партнерів продовжувалась у 2023 році». 

В проєкті бюджету збережено рівень соціальних стандартів: мінімальна заробітна плата з 1 січня 2023 року становитиме 6700 грн на місяць, прожитковий мінімум на одну особу на місяць – 2589 грн.

Деякі видатки будуть скорочуватися. Головна стаття економії — зменшення фінансування органів держвлади (за винятком силових структур) на 11,6 млрд грн, порівняно з 2022 роком

Контекст

У серпні в інтервʼю Forbes міністр фінансів Сергій Марченко сказав, що державний бюджет на 2023 рік буде надзвичайно жорсткий, з дефіцитом, орієнтовно, $25–30 млрд. Бюджет на наступний рік передбачатиме суттєву консолідацію видатків, при тому, що навіть попри високу інфляцію, доходів більше не стане.

Коментуючи можливу емісію від НБУ, яка може скласти 200 млрд грн наступного року, Марченко наголосив, що таку можливість варто зберегти, але точно не як стабільне джерело надходжень.

НБУ закладає на друге півріччя 2022 року емісію національної валюти у розмірі 180 млрд грн, по 30 млрд грн на місяць, розповів заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук. 180 млрд грн – це той обсяг фінансування, який, на думку НБУ, є контрольованим і приведе до контрольованих наслідків, що їх регулятор враховує у своєму базовому сценарії, сказав Ніколайчук.

За його словами, враховуючи прогнозовані обсяги надходження зовнішнього фінансування (у тому числі від МВФ та інших партнерів), необхідність в емісії гривні Нацбанком наступного року зберігатиметься.

У НБУ прогнозують, що емісія в 2023 році буде нижчою приблизно удвічі, тобто близько 15 млрд грн на місяць.

У вересні президент Володимир Зеленський повідомив, що у державному бюджеті на наступний рік понад 1 трлн гривень буде передбачено на сектор безпеки й оборони. Цей сектор є пріоритетним у кошторисі на 2023 рік. Другим важливим аспектом будуть соціальні зобов’язання, які мають забезпечуватися в повному обсязі.

Зеленський підкреслив, що треба також максимально скоротити всі некритичні видатки держави, тож, «уряд має представити програму скорочення видатків на державні підприємства, на апарат, на інституції, які не відповідають потребам цього особливого часу, очікую від урядовців пропозицій».

Четвертим пунктом президент назвав активізацію економічних відносин, а пʼятим – спеціальний фонд відновлення, який наповнюватиметься зокрема за рахунок конфіскованих російських активів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні