Категорія
Новини
Дата

В Мінекономіки пояснили, чому скасували аукціони через Prozorro

1 хв читання

Міністерство економіки пояснило, що уряд не скасував Prozorro, а змінив правила електронних торгів, відтепер виграє той, хто дасть найменшу ціну під час надання першої пропозиції, про це повідомила перший віцепрем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко. Вона наголосила. що зміни можуть переглянути щойно ситуація з електрикою стабілізується.

Ключові факти

  • За словами Свириденко, уряд скасував аукціони через Prozorro «на прохання учасників: адже на подання першої пропозиції у них є 7 днів, а для ставки на пониження в аукціоні – 2-3 хвилини. І через блекаут підприємці часто не можуть брати подальшу участь у торгах».
  • Віцпремʼєр додала, що рішення прийняте тимчасово – на 6 місяців. «Відповідні зміни у процедурі закупівель можуть бути переглянуті, як тільки ситуація з електрикою стабілізується», – написала вона.
  • Свириденко нагадала, що відповідно до Директиви 2014/24/ЄС від 26 лютого 2014 року про державні закупівлі, застосування аукціону під час проведення процедур закупівель не є обов’язковим. 
  • «Також, згідно рекомендацій Світового Банку, Prozorro вже почала реалізацію механізму, коли замовник при оголошенні тендеру визначає, чи потрібен йому аукціон під час відкритих торгів», – повідомила міністр економіки.

Контекст

У 2022 році від початку війни на Prozorro провели 94 000 тендерів на 120 млрд грн, учасниками конкурентних закупівель стали понад 23 000 підприємств.

Усього в електронній системі прозвітували про понад 2 млн укладених договорів на 311 млрд грн.

10 вересня набув чинності Закон №2526, який надав Кабміну право встановлювати особливості проведення публічних закупівель на час воєнного стану та протягом 90 днів після його припинення.

У жовтні Уряд ухвалив постанову щодо особливостей проведення публічних закупівель на час воєнного стану. Закупівлі можна було проводити в Prozorro за новою процедурою, значно розширювалися рамки використання каталогів Prozorro Market. У системі Prozorro з’явилася процедура відкритих торгів з особливостями. Вона передбачала скорочення строків проведення повноцінних тендерів у Prozorro.

Вчора стало відомо, що Кабмін змінив правила проведення торгів на період дії воєнного стану та протягом 90 днів із дня його припинення. Рішення ухвалили, бо не всі учасники торгів у системі Prozorro мають можливість брати участь в електронних аукціонах через обстріли об’єктів енергетичної інфраструктури.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні