Категорія
Новини
Дата

В Мінекономіки пояснили, чому скасували аукціони через Prozorro

Міністерство економіки пояснило, що уряд не скасував Prozorro, а змінив правила електронних торгів, відтепер виграє той, хто дасть найменшу ціну під час надання першої пропозиції, про це повідомила перший віцепрем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко. Вона наголосила. що зміни можуть переглянути щойно ситуація з електрикою стабілізується.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами Свириденко, уряд скасував аукціони через Prozorro «на прохання учасників: адже на подання першої пропозиції у них є 7 днів, а для ставки на пониження в аукціоні – 2-3 хвилини. І через блекаут підприємці часто не можуть брати подальшу участь у торгах».
  • Віцпремʼєр додала, що рішення прийняте тимчасово – на 6 місяців. «Відповідні зміни у процедурі закупівель можуть бути переглянуті, як тільки ситуація з електрикою стабілізується», – написала вона.
  • Свириденко нагадала, що відповідно до Директиви 2014/24/ЄС від 26 лютого 2014 року про державні закупівлі, застосування аукціону під час проведення процедур закупівель не є обов’язковим. 
  • «Також, згідно рекомендацій Світового Банку, Prozorro вже почала реалізацію механізму, коли замовник при оголошенні тендеру визначає, чи потрібен йому аукціон під час відкритих торгів», – повідомила міністр економіки.

Контекст

У 2022 році від початку війни на Prozorro провели 94 000 тендерів на 120 млрд грн, учасниками конкурентних закупівель стали понад 23 000 підприємств.

Усього в електронній системі прозвітували про понад 2 млн укладених договорів на 311 млрд грн.

10 вересня набув чинності Закон №2526, який надав Кабміну право встановлювати особливості проведення публічних закупівель на час воєнного стану та протягом 90 днів після його припинення.

У жовтні Уряд ухвалив постанову щодо особливостей проведення публічних закупівель на час воєнного стану. Закупівлі можна було проводити в Prozorro за новою процедурою, значно розширювалися рамки використання каталогів Prozorro Market. У системі Prozorro з’явилася процедура відкритих торгів з особливостями. Вона передбачала скорочення строків проведення повноцінних тендерів у Prozorro.

Вчора стало відомо, що Кабмін змінив правила проведення торгів на період дії воєнного стану та протягом 90 днів із дня його припинення. Рішення ухвалили, бо не всі учасники торгів у системі Prozorro мають можливість брати участь в електронних аукціонах через обстріли об’єктів енергетичної інфраструктури.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні