Категорія
Новини
Дата

В Україні з початку війни закрилося близько 7000 ресторанів та кафе – асоціація

1 хв читання

З початку вторгнення Росії в Україну закрилося близько 7000 ресторанів та кафе, відкрилося понад 2000 нових закладів харчування. Про це «Інтерфаксу» повідомила співзасновник Національної ресторанної асоціації України Ольга Насонова.

Amazon інвестує мільярди доларів у ШІ, роботів та машинне навчання. Якими принципами й правилами керується компанія?

Дізнайтеся вже 22 листопада на Forbes Tech 2024. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами Насонової, точної статистики наразі немає, але ринок зменшився приблизно на 25% порівняно з лютим 2022 року. 
  • «У деяких областях падіння ринку становило понад 50% (Харківська, Миколаївська, Запорізька, Луганська області), у Київській, Одеській, Дніпропетровській областях – до 30%», – додала Насонова.
  • У західних областях спостерігається позитивна динаміка. Зокрема, у Львові та області кількість ресторанів та кафе зросла приблизно на 30%, у Закарпатській, Чернівецькій, Івано-Франківській областях – приблизно на 20%.
  • Насонова зауважила, що з червня почали відкриватися ресторани в Києві, а також у західних областях, загалом понад 2000 закладів. 
  • На її думку, ресторанні інвестори почали розглядати міста в Західній Україні як вигідніші для запуску нового бізнесу. Що стосується експансії за кордон, то таких прикладів наразі ще небагато. 

Контекст

У травні Насонова повідомила, що ресторанний ринок у Києві зменшився вдвічі, від початку війни зачинено щонайменше третину закладів. За її словами, проста й дешева їжа – тренд найближчих місяців.

Із 500 000 активних споживачів ресторанних послуг залишилася в найкращому разі половина, підрахували у НРАУ. Близько 20% відкритих закладів громадського харчування демонструють хороше завантаження. Шанси «вижити» мають два формати: кавʼярні та пекарні. Їхні переваги – низький середній чек і маленька площа. Затребувані заклади з концепцією простої та ситної кухні.

На середину квітня в Києві працювало 40% малих та середніх закладів громадського харчування порівняно з довоєнним показником 23 лютого, у Київській області – 41%, свідчать дані дослідження компанії Poster. Кількість відкритих закладів стала активно зростати після того, як північ України була повністю звільнена від окупантів на початку квітня. Для порівняння: наприкінці березня у Києві було лише 18% закладів, що працюють, у Київській області – 16%.

Створена у 2021 році Національна ресторанна асоціація України (НРАУ) на травень 2022 року обʼєднує понад 50 учасників, 450 ресторанів та кафе.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд