З початку вторгнення Росії в Україну закрилося близько 7000 ресторанів та кафе, відкрилося понад 2000 нових закладів харчування. Про це «Інтерфаксу» повідомила співзасновник Національної ресторанної асоціації України Ольга Насонова.
Оформлюйте передплату на 6 номерів Forbes Ukraine зі змістовними інтерв’ю, рейтингами та аналітикою, тепер зі знижкою 50%.
Ключові факти
- За словами Насонової, точної статистики наразі немає, але ринок зменшився приблизно на 25% порівняно з лютим 2022 року.
- «У деяких областях падіння ринку становило понад 50% (Харківська, Миколаївська, Запорізька, Луганська області), у Київській, Одеській, Дніпропетровській областях – до 30%», – додала Насонова.
- У західних областях спостерігається позитивна динаміка. Зокрема, у Львові та області кількість ресторанів та кафе зросла приблизно на 30%, у Закарпатській, Чернівецькій, Івано-Франківській областях – приблизно на 20%.
- Насонова зауважила, що з червня почали відкриватися ресторани в Києві, а також у західних областях, загалом понад 2000 закладів.
- На її думку, ресторанні інвестори почали розглядати міста в Західній Україні як вигідніші для запуску нового бізнесу. Що стосується експансії за кордон, то таких прикладів наразі ще небагато.

- Категорія
- Рейтинги
- Дата
Контекст
У травні Насонова повідомила, що ресторанний ринок у Києві зменшився вдвічі, від початку війни зачинено щонайменше третину закладів. За її словами, проста й дешева їжа – тренд найближчих місяців.
Із 500 000 активних споживачів ресторанних послуг залишилася в найкращому разі половина, підрахували у НРАУ. Близько 20% відкритих закладів громадського харчування демонструють хороше завантаження. Шанси «вижити» мають два формати: кавʼярні та пекарні. Їхні переваги – низький середній чек і маленька площа. Затребувані заклади з концепцією простої та ситної кухні.
На середину квітня в Києві працювало 40% малих та середніх закладів громадського харчування порівняно з довоєнним показником 23 лютого, у Київській області – 41%, свідчать дані дослідження компанії Poster. Кількість відкритих закладів стала активно зростати після того, як північ України була повністю звільнена від окупантів на початку квітня. Для порівняння: наприкінці березня у Києві було лише 18% закладів, що працюють, у Київській області – 16%.
Створена у 2021 році Національна ресторанна асоціація України (НРАУ) на травень 2022 року обʼєднує понад 50 учасників, 450 ресторанів та кафе.
Отримуйте щоденний лист з останніми матеріалами та головними новинами від Forbes Ukraine
Ви знайшли помилку чи неточність?
Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.