Категорія
Новини
Дата

Велика Британія може зупинити поставки газу в ЄС у разі загострення кризи – Financial Times

Велика Британія може припинити постачання газу до континентальної Європи, якщо їй загрожуватиме нестача енергоносіїв. Про це повідомляє Financial Times.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Велика Британія припинить поставки газу в інтерконектор, що зʼєднує острівну країну з Бельгією та Нідерландами, у разі гострого дефіциту енергоносіїв на внутрішньому ринку. 
  • Європейські газові компанії закликають Британію співпрацювати з ЄС. Вони попереджають, що відключення інтерконектора може обернутися проти Лондона.
  • Відключення інтерконектора є частиною чотириетапного плану на випадок значних нестач газу. Інші розглянуті кроки включають, наприклад, припинення поставок сировини промисловим компаніям та заохочення домогосподарств зменшувати споживання енергії.
  • Поки що британський уряд гарантує, що енергетична безпека країни буде забезпечена, а газова криза «вкрай малоймовірна». Велика Британія не залежить від російського газу, але тісно повʼязана з європейським енергетичним ринком. Тож якщо поставки з Росії на континент впадуть, то всі боротимуться за сировину з альтернативних джерел, зокрема з Норвегії. А це підвищить ціни для британців.

Контекст

Як пише FT, у Великої Британії обмежені потужності для зберігання газу. Країна імпортує багато скрапленого природного газу (СПГ) з Катару, наприклад, і надлишки влітку відправляються до Європи. З іншого боку, Велика Британія рятує себе взимку сировиною з континенту – під час суворої зими 2018 року понад 20% постачання газу на острів надходило з Європи.

Плани на випадок надзвичайних ситуацій почали реалізовувати Німеччина та Нідерланди. Берлін уже просить громадян зменшити споживання енергії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні