Категорія
Новини
Дата

Живлення Запорізької АЕС відновлено. Рівненська, Південноукраїнська та Хмельницька АЕС запускають енергоблоки – «Енергоатом»

Після знеструмлення внаслідок російської ракетної атаки, Запорізька АЕС отримала живлення власних потреб від енергосистеми України. Рівненська, Південноукраїнська та Хмельницька АЕС запускають енергоблоки, повідомила пресслужба держкомпанії «Енергоатом».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Внаслідок російської ракетної атаки енергетичної інфраструктури 23 листопада відбулось спрацювання аварійного захисту на Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС. Усі енергоблоки цих станцій були автоматично відключені від електромережі. Тимчасово окупована Запорізька АЕС, яка не працює з вересня цього року, перейшла в режим повного блекауту із запуском всіх дизель-генераторів.
  • «Уперше за 40-річну історію української атомної енергетики всі енергоблоки АЕС були відключені», каже пресслужба «Енергоатома». 
  • Станом на 12:17 Запорізька АЕС отримала живлення власних потреб від енергосистеми України. Всі дизель-генератори відключені та переведені в режим чергування.
  • На енергоблоках Рівненської, Південноукраїнської та Хмельницької АЕС проводяться пускові операції. Протягом дня за готовності енергосистеми блоки цих станцій будуть підключені до електромережі, постачання електроенергії для потреб наших громадян та економіки країни буде поновлено, каже пресслужба  «Енергоатома». 

Контекст

23 листопада Росія здійснила сьомий масований обстріл української енергетичної інфраструктури. З понад 70 випущених ракет 51 була збита силами ППО. Два десятки влучили в обʼєкти інфраструктури в Києві, Львові, Вінниці, Кривому Розі. 

«Ракетний обстріл призвів до тимчасового знеструмлення всіх атомних станцій, більшості теплових та гідроелектростанцій. Також уражені об‘єкти електропередачі», – йдеться в заяві Міністерства енергетики. «Внаслідок цього було знеструмлено переважну більшість споживачів електроенергії по всій країні. Відбуваються аварійні відключення. Відсутність електроенергії може вплинути на наявність тепло- та водопостачання», – додали в Міненерго.  

Міненерго очікує, що Українські АЕС до вечора відновлять генерацію електрики в мережу. Дефіцит суттєво впаде, повернуться планові відключення замість аварійних

Масштаб блекауту можна оцінити по частці знеструмлених платіжних терміналів. За даними керівника та співзасновника monobank Олега Гороховського, частка непрацюючих терміналів iBox (партнер monobank) склала 79%. В останні дні вона складала близько 40%.

Від ракетного обстрілу росіян 23 листопада загинуло мінімум шестеро людей, 36 отримали поранення, заявив голова Нацполіції Ігор Клименко в ефірі національного телемарафону.

З 10 жовтня РФ регулярно обстрілює енергетичну інфраструктуру України. 

15 листопада українська енергосистема зазнала шостої масованої ракетної атаки. Це була найбільша атака з усіх – близько 100 ракет. Цілі – підстанції та електростанції. В цей день було пошкоджено 15 підстанцій «Укренерго», розповів на брифінгу 22 листопада голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький.    

В Україні не залишилося неушкоджених теплових та гідроелектростанцій. Усі великі електростанції, крім трьох АЕС, зазнали ракетних ударів. Деякі ушкоджені електростанції можуть обмежено виробляти електроенергію. Обстріляно всі важливі підстанції. Деякі з них із 10 жовтня зазнали до восьми ударів, каже Кудрицький.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні