Зміни в Prozorro. Шмигаль доручив розробити оновлену систему закупівель для армії із обовʼязковою публікацією цін /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Зміни в Prozorro. Шмигаль доручив розробити оновлену систему закупівель для армії із обовʼязковою публікацією цін

Getty Images

Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль доручив розробити оновлену систему закупівель для армії, яка збалансує дотримання секретності та публічний контроль, йдеться у повідомленні очільника уряду. Зокрема, в Prozorro може зʼявитися окремий розділ для військових потреб після нещодавнього скандалу із закупівлями продуктів для ЗСУ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Шмигаля, він провів нараду з Міноборони, Мінекономіки, Держаудитслужбою, СБУ та ДБР щодо закупівель Міністерства оборони.
  • «Доручив розробити оновлену систему, яка збалансує дотримання секретності та публічний контроль за закупівлями для армії. Обовʼязковим елементом такої системи має стати публікація цін на продукти й товари», – написав він.
  • Шмигаль ініціював створення робочої групи під головуванням міністра економіки, яка розгляне можливість створення окремого розділу в Prozorro для військових потреб.

Контекст

Видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал, згідно з яким нібито ціни на закупівлю харчів і надання послуг із харчування для військових перевищують роздрібні у два-три рази. 

У Міноборони заявили, що відомості, поширені у ЗМІ, «розповсюджуються з ознаками навмисних маніпуляцій та вводять в оману».

Міністр оборони Олексій Резніков представив інформацію щодо забезпечення армії харчуванням народним депутатам на засіданні профільного комітету Верховної Ради за участі представників НАБУ, ДБР та СБУ.

За даними УП, на засіданні комітету Резніков показав діючий контракт, у якому ціна, зокрема на яйця, була не такою, як у публікаціях ЗМІ. Натомість у депутатів були питання до фірм-постачальників, тому що деякі з них мають ознаки фірм-прокладок і можуть бути повʼязані з колишніми постачальниками продовольства для ЗСУ.

Представники НАБУ зі свого боку повідомили на комітеті, що відкрили відповідне кримінальне провадження, а ДБР та СБУ розповіли, що щодо низки процесів закупівель і постачання харчування тривають розслідування.

Заступника міністра оборони Вʼячеслава Шаповалова та директора департаменту закупівель Міністерства оборони Богдана Хмельницького, які фігурують у скандалі про закупівлю продуктів для армії, було звільнено з посад.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні