Рао Мулпурі, гендиректор View /Getty Images
Категорія
Компанії
Дата

Американська View Inc. зі своїми смартвікнами цілилася перевернути індустрію нерухомості. Але за три роки скотилася з оцінки у $2 млрд до $33 млн. Forbes розібрався, де ж схибила компанія

Рао Мулпурі, гендиректор View Фото Getty Images

View Inc. роками розробляла технологію своїх смартвікон, залучивши у світових інвесторів мільярди доларів інвестицій. Так, корпорація SoftBank вклала у неї $2 млрд. Але великі амбіції View розбилися об звинувачення у шахрайстві. Після пікової ціни $12,49 на акції компанії у 2021-му, наразі вони продаються по 13 центів. Що пішло не так у стратегії її розвитку, розібрався Forbes.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Смартвікна View Inc. мали стати проривом в облаштуванні офісних просторів, яким свого часу став кондиціонер. Панелі компанії можуть виконувати дві функції. Вони тонують скло у вікнах будівлі відповідно до позиції сонця, підтримуючи прохолоду та економлячи електрику. Завдяки вбудованим платам панелі можна використовувати як гігантські комп’ютерні або презентаційні екрани.

Розробка View Inc. вразила інвесторів, серед яких японська телекомунікаційна та медіакорпорація SoftBank і суверенні фонди Нової Зеландії й Сингапуру, які вклали в компанію понад $2 млрд (Фонд Сингапуру більше не є інвестором компанії.)

«Це продукт та компанія, які змінять усю індустрію», – сказав CNBC гендиректор View Рао Мулпурі, коли його дітище стало публічним через злиття зі SPAC-компанією у 2020-му. Він додав, що View Inc. близька до $1 млрд виторгу.

Невиправдані амбіції й перешкоди

Але великі амбіції розбилися об звинувачення у шахрайстві й мізерні ціни на акції каліфорнійської View Inc.. Минулого тижня View пішла на угоду з Комісією з цінних паперів для врегулювання звинувачень у тому, що колишній фіндиректор компанії неправильно подав звіт про витрати на заміну «великої кількості» бракованих вікон. Він помилився на $28 млн. Агентство не накладало штраф на View, бо компанія сама повідомила про порушення.

Попри скорочення витрат і спроби залучити фінансування, View Inc. не вибралася з екзистенційної кризи: компанія отримала попередження від NASDAQ про потенційний делістинг й повідомила про відсутність грошей на продовження операцій після вересня.

Після пікової ціни $12,49 на акції View у 2021-му, наразі вони продаються по 13 центів. Тепер компанію оцінюють лише у $33 млн. «Це сором, – сказав Ґреґ Болен, який інвестував у View через свою фірму Union Grove Venture Partners. – Їй ніколи не треба було виходити на біржу».

Болен підтримав View у 2013-му з надією на те, що технологія компанії буде надійною та матиме попит серед великих орендодавців. Він розповів, що закликав директорів компанії не виходити на біржу.

Виробництво скла виявилося дорожчим, ніж очікувалося. Але в момент, коли View Inc. вдалося переконати орендодавців встановити її смартвікна, пандемія поставила будівництво на паузу. Крім того, у View були очевидні проблеми з фінансовою звітністю. Все це разом «зробило її жахливою публічною компанією», нарікає Болен.

view.com

Штаб-квартира Uber у Далласі, обладнана смартвікнами View Inc. Фото view.com

Гендиректор View Рао Мулпурі сказав Forbes, що не шкодує про виведення компанії на біржу – завдяки злиттю зі SPAC їм вдалося залучити $800 млн. Теперішні ж проблеми його компанії – наслідок негативного висвітлення пресою ситуації з виправленням їх фінансового звіту щодо бракованих вікон. «Якби ЗМІ писали про це не з таким негативом, проблем було б менше», – резюмує Мулпурі.

Та й падіння попиту на оренду офісних приміщень, яке змусило View перемкнутися на багатоквартирні будинки, теж не допомогло. Мулпурі також додав, що «брак» є лише у вікнах старих моделей, які не продаються з 2019-го.

Мулпурі веде переговори, щоб залучити ще $150 млн у поточних інвесторів шляхом випуску першочергових конвертованих облігацій (senior convertible note). Він стверджує, що це зробить компанію прибутковою.

Скотт Рехлер, член ради View і гендиректор RXR Realty, яка інвестувала $200 млн у компанію минулого року, сказав, що View зберігає свою цінність завдяки сотням патентів та широкому колу операцій R&D. Крім того, за його словами, вікна View стали доступнішими завдяки тому, що «динамічні вікна» потрапили під «Закон про зниження інфляції», на них можна отримати податкові пільги.

«Це чудова компанія з зіпсованою структурою капіталу, – каже Рехлер. – А ще вони серйозно знизили витрати».

View – одна з компаній, які вийшли на біржу через злиття зі SPAC, а тепер бʼються за виживання. Десятки добре профінансованих організацій, як от WeWork та Latch, наразі продають свої акції за копійки. У когось закінчується готівка чи можливе банкрутство, як у випадку із Virgin Orbit Holdings Річарда Бренсона, яку колись оцінювали у $3 млрд, а Boeing був серед її спонсорів.

Аналітик Raymond James Павло Молчанов вважає, що на стрімке падіння акцій View вплинуло непорозуміння з фінансовою звітністю. «View – це одна з компаній, якій варто було ще довше залишатися приватною», – каже аналітик.

Початок роботи View

View Inc. роками розробляла технологію для свого флагманського продукту. У 2008-му View почала роботу під назвою Soladigm, тоді ж її гендиректором став Рао Мулпурі. У 2010-му компанія побудувала завод за $130 млн. Продукт компанії привабив таких клієнтів, як Amazon та Deutsche Bank. Її смартвікна встановлено у понад 400 будівель, ними також обладнаний один із терміналів Міжнародного аеропорту Сан-Франциско. Наразі у View Inc. близько 100 клієнтів.

View здалася привабливою для інвесторів у нерухомість і технології, тому BlackRock, Madrone Ventures і Khosla Ventures вклали у компанію мільйони доларів. Частково привабливість компанії полягала у тому, що її можна було зарахувати до ESG-інвестицій.

У 2017-му Мулпурі оголосив про раунд інвестицій на $200 млн, який очолила TIAA. Тоді компанію оцінили у $1 млрд, хоч він і попередив інвесторів і клієнтів, що компанія продовжує втрачати гроші. «View буде в режимі залучення інвестицій у найближчому майбутньому», – відмітив тоді Мулпурі WSJ.

Рік по тому SoftBank інвестувала у View $1 млрд, а у 2020 році компанія стала публічною через злиття зі SPAC за підтримки банку Cantor Fitzgerald, який оцінив її у $2 млрд.

Мулпурі розповів тоді CNBC, що його вікна обійдуться забудовникам на 50% дорожче, ніж звичайні, але вони ж дозволять ставити вищу ренту на офісні приміщення, а працівники офісів отримають кращі умови роботи.

view.com

Штаб-квартира Google у Нью-Йорку, обладнана смартвікнами View Inc. Фото view.com

Проблеми з фінансовою звітністю

Після того, як акції View Inc. досягли пікової вартості $12,49 у січні 2021-го, їхня ціна знизилася вдвічі вже за кілька місяців. У листопаді 2021 року View повідомила Комісію з цінних паперів про проведення внутрішнього розслідування з приводу потенційно помилкового фінансового звіту, який було надано державному органу.

Згідно зі звітом Комісії, компанія повідомила про витрати на гарантійну заміну вікон через бракований ущільнювач, які мали скласти від $22 млн до $25 млн. Але в цю суму не було включено витрати на транспортування та монтажні роботи, які збільшили б прогнозовану суму до $48-53 млн.

Усю відповідальність поніс колишній головний фіндиректор Відул Пракаш, який покинув View Inc. у 2021-му. Компанія не визнала своєї провини.

Та на цьому негаразди View не закінчилися. У нещодавньому звіті для Комісії цінних паперів компанія повідомила, що у неї все ще є «проблеми з внутрішнім контролем фінансової звітності» станом на грудень 2022 року.

Їй не лише бракує співробітників «із відповідною освітою та досвідом» для дотримання вимог звітності, вона ще й «не демонструє відданість етичним цінностям». Гірше того, компанія написала, що ці проблеми можуть призвести до ще одного помилкового звіту, «якому не можна буде запобігти чи виявити».

Натомість у зверненні до акціонерів у травні Мулпурі намалював райдужну картину майбутнього View Inc.. Попри труднощі в індустрії нерухомості, пише гендиректор, View досягла «значного» прогресу. «Ми зосередили усі зусилля на тому, щоб зробити наш бізнес прибутковим», – запевнив він.

У звіті ж компанія написала таке: «Якщо компанія не зможе заручитися адекватними ресурсами для фінансування операцій, вона не зможе далі працювати».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні