Категорія
Життя
Дата

Ялтинський театральний гурток і весілля на Львівщині минулого століття. Бренд Gunia Project випускає книгу про українські традиції. Засновниці бренду – про п’ять найцікавіших світлин із неї

Альбом «Україна та Українці», Gunia Project /надано Gunia Project

Мистецький альбом «Україна та Українці» створили бренд подарунків Gunia Project і Музей Гончара. На світлинах представлені вбрання, типажі, ремесла, звичаї, архітектура та краєвиди України Фото надано Gunia Project

Бренд Gunia Project і Музей Гончара випускають мистецький альбом про українські традиції. На 130 аркушах – світлини і замальовки Івана Гончара з 18-томної збірки «Україна та Українці». На фото представлені вбрання, ремесла, архітектура та краєвиди України минулих століть. Ось пʼять світлин, які найбільше вразили засновниць Gunia Project Марію Гаврилюк і Наталію Каменську

Перший том збірки «Україна та Українці» співзасновниця бренду Gunia Project Наталія Каменська придбала ще до знайомства з Музеєм Гончара. «Ця книга стала для мене натхненням і провідником у дослідженнях, а також мастхев-подарунком друзям з-за кордону», – розповідає Каменська.

Народознавець і колекціонер Іван Гончар фіксував традиції різних українських регіонів протягом чотирьох десятиліть – від кінця 1950-х до 1993 року. Він зібрав 18 томів фотографій і замальовок, що зображують багатство української нації у вбранні, ремеслах, звичаях і архітектурі. Gunia Project відібрав зі збірки 130 аркушів, склавши їх у цілісну історію.

Над мистецьким альбомом, в якому переосмислили спадок Гончара, працювали протягом року. Команда використала сучасний дизайн, але зберегла автентичні ілюстрації, каліграфію та художнє бачення Гончара. «Це класна подорож у минуле», – каже бізнес-партнерка Каменської Марія Гаврилюк.

Альбом «Україна та Українці», Gunia Project /надано Gunia Project

Обкладинка альбому «Україна та Українці» бренду Gunia Project і Музею Гончара Фото надано Gunia Project

Для бренду Gunia Project видання стало соціальним проєктом. «Бачимо велику потребу в тому, щоб допомагати музеям розвиватися», – говорить Гаврилюк. Усі свої колекції бренд присвячує автентичним витворам мистецтва, технікам або ремеслам. 

«Мрію, щоб книга надихнула українців», – зазначає Каменська. На міжнародній арені альбом презентуватиме Україну на офіційних заходах, додають співавторки проєкту.

Ось п’ять фотографій із альбому «Україна та Українці», що вразили Каменську та Гаврилюк найбільше.

Ялтинський театральний гурток

Альбом «Україна та Українці», Gunia Project /надано Gunia Project

Ялтинський театральний гурток з альбому «Україна та Українці» Фото надано Gunia Project

Марія Гаврилюк:

Це одна зі світлин, яка мене вразила найбільше. На ній зображений ялтинський аматорський гурток любителів театральної справи. Це дуже яскравий приклад українців в Криму.

Працюючи над книгою, ми з командою проєкту переосмислюємо спадок Гончара, тому включили до альбому матеріали з усіх регіонів України. Велику увагу приділили місцевостям, які постраждали від гуманітарних і техногенних катастроф минулого століття, а також унаслідок руйнацій під час російсько-української війни.

Весільне вбрання зі Львівщини

Альбом «Україна та Українці», Gunia Project /надано Gunia Project

Весільне вбрання зі Львівщини з альбому «Україна та Українці» Фото надано Gunia Project

Наталія Каменська:

На цих світлинах Броди – місце, де я зростала. Лише подивіться на юнака в капелюсі – немов Руслан Багінський дивиться на нас зі світлини майже столітньої давнини.

Дизайн і різні мистецькі естетики допомагають якнайкраще репрезентувати знання про те, хто ми, чого ми прагнемо і яку історію про себе оповідаємо. Це видання є потужним висловлюванням, що презентує Україні та всьому світу національну пам’ять: збережену, відновлену та осучаснену.

Дерев’яна архітектура Києва

Альбом «Україна та Українці», Gunia Project /надано Gunia Project

Дерев’яна архітектура Києва в альбомі «Україна та Українці» Фото надано Gunia Project

Марія Гаврилюк:

Зовсім нещодавно Святошино виглядало ось так: деревʼяні будинки з різьбленими дахами і віконницями, дачі неймовірної краси, заховані у тіні дерев, та багато зелені. 

Шкода, що так мало памʼяток деревʼяної архітектури збереглося до наших днів. Тоталітарні практики минулого століття системно руйнували спадок і знищували кожного, хто комунікував цінності через культуру: від народних майстрів до іменитих новаторів.

Дитяче вбрання з Тернопільщини

Альбом «Україна та Українці», Gunia Project /надано Gunia Project

Дитяче вбрання з Тернопільщини в альбомі «Україна та Українці» Фото надано Gunia Project

Наталія Каменська:

Неймовірне дитяче вбрання. Деталі, символи, композиції можна розглядати годинами. А потім ще стільки ж помічати їх у всьому навколо: сплетіннях гілок дерев чи барвистих кольорах квітників.

Глечик із Бородянки

Альбом «Україна та Українці», Gunia Project /надано Gunia Project

Глечик із Бородянки в альбомі «Україна та Українці» Фото надано Gunia Project

Марія Гаврилюк:

Антропоморфний глечик з Бородянки нечасто можна зустріти у колекціях, але він притягує до себе погляд і ніби просить роздивитися його уважніше.

На жаль, більшість цих виробів залишилися тільки на світлинах 18 томів, які за майже 45 років зібрав Іван Гончар. За цей період надбанням збірки стали близько 10 000 пам’яток: одяг, головні убори, килими, вироби з деревини і кераміки, писанки, народні музичні інструменти, картини та ікони, зразки професійного письма та графіки. Справжній скарб нації.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні