Категорія
Новини
Дата

Кабмін дозволив продаж військових облігацій через «Дію»

Українці, що досягли 18 років, зможуть придбати військові облігації через «Дію». Таке рішення Кабмін ухвалив на засіданні 16 вересня, повідомив премʼєр Денис Шмигаль.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

- За його словами, військові облігації стали одним із надзвичайно важливих інструментів фінансування української армії. «За час повномасштабної війни український бізнес та громадяни вже придбали військових облігацій на суму понад 100 млрд грн», – сказав Шмигаль.

- Кожен українець старше 18 років зможе заповнити просту заявку, обрати вид військових облігацій і придбати їх, аби підтримати обороноздатність України.

Контекст

Військова облігація – це борговий цінний папір, який випускає уряд конкретної країни для фінансування військових операцій під час війни або конфлікту. Такі цінні папери продаються за ціною, нижчою за номінальну вартість (із дисконтом), а покупці в момент погашення отримують повну номінальну вартість активу плюс відсотки.  

Історично прибутковість військових облігацій трохи нижча, ніж за звичайним суверенним боргом. Але інвесторів більше приваблює не перспектива заробити, а можливість допомогти країні виграти війну та хоча б частково застрахувати власні кошти від інфляції. 

Цьогорічний випуск військових облігацій, на жаль, не є унікальним випадком в історії України. Уряд уже випускав ці цінні папери у квітні 2014 року, на початку війни на сході України. Тоді залучили 1 млрд грн, а зараз Мінфін розраховує на 400 млрд грн. 

Наразі на фондовому ринку України доступні випуски військових облігацій із дохідністю до 16% у гривні та до 4,5% у доларах США.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні