Категорія
Гроші
Дата

Потенціал на $100 000 після майже дворічної криптозими. Чому біткоїн виріс у ціні? Короткий гід Bloomberg і NYT

Біткоїн, криптовалюта /Getty Images

Від початку 2024 року ціна на біткоїн зросла на 50% - до рекорду в $69 192. Фото Getty Images

Віддані прихильники біткоїна не можуть не радіти останнім новинам: криптовалюта стабільно злітає в ціні й вчора сягнула пікової вартості за весь час існування. Що відбувається? Біткоїн втримає ціну на рекордних позначках чи знову впаде? А халвінг, який прогнозують у квітні, вплине на вартість біткоїна? Bloomberg і New York Times відповідають на ці запитання. Forbes переказує головне з матеріалу.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

5 березня вартість біткоїна побила рекорд за весь час його існування — $69 191,95. Втім за кілька годин ціна криптовалюти опустилася нижче $60 000, повідомляє Bloomberg.

Таке зростання ціни на біткоїн не може не тішити інвесторів у криптовалюту після майже дворічної криптозими, яка принесла падіння вартості різних криптовалют. Ще рік тому біткоїн коштував в межах $16 600. 

З початку 2024-го біткоїн піднявся в ціні на 50%, а 100 найбільших криптовалют — на понад 40%. Підйом біткоїна почався на світанку 2023 року і допоміг підвищити загальну вартість ринку цифрових активів до близько $2,5 трлн. 

Чому виріс біткоїн

NYT пише, що поворотний момент для криптоіндустрії відбувся у серпні минулого року, коли постанова суду відкрила шлях фінансовим фірмам для створення інвестиційних продуктів, що привʼязані до ціни біткоїна. Завдяки цим продуктам, які називаються біржовими фондами (ETF), інвестори зможуть вкладатися у криптовалюти, але при цьому безпосередньо ними не володіти.

Біткоїнові біржові фонди вийшли на ринок у січні та вплив на першу популярну криптовалюту був миттєвий. Лише минулого місяця, за підрахунками NYT, інвестиції в ці ETF перевищили $7,5 млрд, а ціна на біткоїн почала зростати. Bloomberg говорить про близько $8,6 млрд чистих вливань у цей інструмент. Не останню роль відіграли такі важковаговики, як BlackRock і Fidelity Investments, які запустили свої біржові фонди на основі біткоїна.

Інфографіка: обсяги торгівлі біткоїновими ETF. /Скріншот сайту Bloomberg

Інфографіка: обсяги торгівлі біткоїновими ETF. Фото Скріншот сайту Bloomberg

Що таке халвінг біткоїна

Одним із питань, яке хвилює дотичних до індустрії людей, є процес халвінгу біткоїна. Насправді це предмет палких дебатів.

Халвінг — це планове зменшення вдвічі винагороди, яку отримують майнери, пояснює Bloomberg. Процес відбувається приблизно раз на чотири роки. Якщо точніше — кожні 210 000 трансакційних блоків. 

Коли біткоїн зʼявився у 2009-му, то майнер отримував 50 біткоїнів за блок. Після першого халвінгу ця сума зменшилася до 25, а після четвертого, який низка експертів прогнозує на квітень 2024-го, винагорода становитиме 3,125 біткоїна за кожен блок.

У 2012-му, за 12 місяців після халвінгу, біткоїн подорожчав на близько 8000%, а після зменшення винагороди у 2016-му ціна на цю цифрову валюту виросла ще на майже 1000%. А за понад рік після останнього халвінгу, який відбувся у травні 2020-го, біткоїн досягнув рекордної вартості на той час — майже $69 000.

Згідно із Bloomberg Intelligence і Matrixport, наступний халвінг може спровокувати зростання біткоїна принаймні на 81%.

Але є і скептики впливу зменшення винагороди майнерам на стрибки ціни біткоїна. Вони ставлять у приклад другий халвінг, який відбувся в час, коли біткоїн вже набував мейнстримної популярності, як й інші криптовалюти. 

Чи втримає біткоїн ціну

ETF допомогли розширити базу інвесторів і вливання готівки внаслідок цього були здоровими, сказала Сісі Лу Макколмен, засновниця консалтингу з питань блокчейну Venn Link Partners. 

Штефан фон Геніш, очільник трейдингу в сингапурській OSL SG Pte, очікує, що ціна біткоїна буде триматися в районі $60 000. 

NYT зазначає, що теперішній бум біткоїна відрізняється від того, який відбувся у розпал пандемії у 2021-му. Тоді звичайні люди, які знудилися на карантині, взялися за онлайн-інвестиції як за нове хобі, і це, принаймні частково, вплинуло на підйом криптовалюти. 

Цього ж разу стрибок біткоїна спровокований діяльністю великих фінансових установ на зразок BlackRock і Fidelity, які, як вже зазначалося, пропонують біткоїнові ETF.

З цим погоджується Майкл Андерсон, засновник криптоінвестиційної фірми Framework Ventures, і додає, що цей цикл біткоїна і «далі будуть очолювати інституції».

Прихильники криптовалюти вбачають попереду місяці подальшого зростання його вартості — вона залишить позначку у $100 000 далеко позаду.

NYT і Bloomberg збігаються у думці про те, що підйом біткоїна не означає, що загалом криптоіндустрії будуть процвітати. Федеральні регулятори, хоч і примирилися із фактом торгівлі біткоїном у США, впритул взялися за крипто після краху криптобіржі FTX у листопаді 2022-го. З того часу вони вороже налаштовані проти інших цифрових валют і платформ, які їх пропонують.

Комісія із цінних паперів і бірж США подала кілька позовів проти найбільшої у країні криптобіржі, Coinbase, та проти низки інших великих компаній галузі. Вироки у цих справах очікуються, але вони можуть вплинути на те, чи зможе вартість крипти і надалі зростати у Штатах.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні