Категорія
Новини
Дата

Amazon купив кіностудію Metro-Goldwyn-Mayer за $8,45 млрд. Тепер компанію Безоса звинувачують у монополізації ринку

Компанія Amazon Джеффа Безоса оголосила про купівлю голлівудської кіностудії Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) за $8,45 млрд. Це викликало критику з боку деяких урядовців США, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Після оголошення угоди сенатор-республіканець Джош Хоулі заявив, що Amazon – це «монопольна платформа». За його словами, купівлю MGM треба зупинити, а Amazon не слід дозволяти купувати нічого.
  • Сенаторка-демократка Емі Клобучар, яка очолює антимонопольну комісію Сенату, закликала провести ретельне розслідування, аби гарантувати, що ця угода не зашкодить конкуренції.
  • Також за день до угоди генеральний прокурор округу Колумбія подав позов проти Amazon. Він стверджує, що інтернет-ритейлер порушив антимонопольне законодавство через несправедливі цінові стратегії.
  • З огляду на стан конкуренції на двох ринках антимонопольні агенції можуть переконати суд, що угода означатиме підвищення цін або зменшення інновацій, зазначає Reuters.
  • Водночас професор юридичного коледжу Клівленда-Маршалла Кріс Сагерс вважає, що частки ринку недостатньо великі, аби привернути увагу антимонопольних органів.
  • Amazon відмовився коментувати цю ситуацію, однак у блозі в жовтні 2020 року зазначив, що «великі компанії не є домінуючими за визначенням, а припущення, що успіх може бути результатом лише антиконкурентної поведінки, є неправильним».

Важливі цифри

Купівля MGM стала другим за величиною придбанням Amazon, пише Variety. Найбільшим придбанням в історії Amazon стала купівля Whole Foods за $13,4 млрд 2017 року.

Контекст

Злиття Amazon і Metro-Goldwyn-Mayer поєднує найбільшого у світі інтернет-ритейлера з кіностудією, яка має багаторічну історію. MGM володіє однією з найбільших бібліотек преміальних кіно- і телепрограм. Усього в бібліотеці MGM близько 4000 фільмів, зокрема «Джеймс Бонд», «Робокоп», «Роккі», «Крід» і «Хоббіт», а також шоу «Вікінги», «Фарго» і «Розповідь служниці».

Однак через фінансові труднощі внаслідок пандемії COVID-19 MGM змушена шукати покупця, повідомляє The Wall Street Journal. За підсумком 2020 року MGM отримала понад $1,3 млрд чистого збитку, тоді як 2019-го кіностудія мала понад $2,2 млрд чистого прибутку. Купівля кіностудії має допомогти Amazon конкурувати сервісу потокового відео Prime Video з такими компаніями, як Netflix Inc, Disney + Walt Disney Co, HBO Max і Apple Inc Apple TV +.

Amazon і раніше зазнавала критики за купівлю конкурентів, таких як інтернет-продавець взуття Zappos 2009 року та Diapers.com 2010 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні