Категорія
Новини
Дата

Бельгія закриває порти для російських суден. Із 10 кораблів, які прямують до портів Північного моря, лише трьом заборонять захід

З 17 квітня набуває чинності заборона заходу в бельгійські порти суден під російським прапором, повідомив телеканал RTBF. Санкції торкнуться близько 6000 російських суден або суден, зафрахтованих російськими орендарями в портах Антверпена, Зебрюгге та Гента, сказав бельгійський міністр юстиції та у справах Північного моря Вінсент Ван Кікенборн.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Нові правила передбачають винятки для низки суден, яким дозволено заходити до портів ЄС на підставі спеціального дозволу, відповідальність за який несе конкретний порт.
  • У кожному порту кожному кораблю необхідно отримувати новий дозвіл. Також дозвіл видаватиметься на розвантаження конкретного товару.
  • Є багато винятків, які дозволять російським суднам заходити до бельгійських портів. Зокрема, йдеться про купівлю, імпорт або транспортування до ЄС газу та нафти, а також усіх фармацевтичних, медичних, сільськогосподарських, продовольчих продуктів, включаючи пшеницю та добрива.
  • Заходи до бельгійських портів для російських суден дозволено також з гуманітарною метою.
  • Тимчасово допускається транспортування ядерного палива та інших товарів, і навіть вугілля, зазначає телеканал.
  • Наразі на радарах бельгійської влади є 10 російських суден, що прямують до портів Північного моря, і лише трьом із них буде заборонено захід, враховуючи всі винятки.

Контекст

8 квітня ЄС опублікував п’ятий пакет санкцій, який містить, зокрема, закриття портів для російських кораблів. З 17 квітня у всіх країнах ЄС почала діяти заборона на захід російських суден у порти.

У Єврокомісії підрахували, що в море ходять 2873 торгові судна з російським прапором, і всі вони потрапляють під санкції. Зміна формальної реєстрації не допоможе обійти цю санкцію: рішення ЄС поширюється також на всі судна, які втратили російський прапор після 24 лютого 2022 року.

Наразі країни ЄС розглядають шостий пакет санкцій проти РФ, який включає обмеження щодо енергетичного сектора.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні