Категорія
Новини
Дата

Бельгія заморозила російських активів на понад €50 млрд

Уряд Бельгії заморозив активи на суму в €50,5 млрд, які належать російським фізичним та юридичним особам, пише De Morgen.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Заморожена сума в €50,5 млрд включає усі види фінансових активів, зокрема, гроші та акції, які знаходяться у Бельгії і належить 1129 фізичним особам та 110 компаніям із Росії.
  • Кошти були заморожені в результаті санкцій, запроваджених проти Росії за її агресію проти України, зазначив речник Міністерства фінансів Бельгії Франсіс Адейнс. Деякі з них були запроваджені після окупації Криму у 2014 році, але більшість – після вторгнення в Україну у лютому 2022 року.

Контекст

Наприкінці квітня повідомлялося, що ЄС заморозив російські активи на €35 млрд ($39 млрд) у відповідь на вторгнення РФ в Україну. Лідирувала у спику Франція, яка заблокувала €23,5 млрд.

За оцінками Андерса Ослунда, колишнього радника російського і українського урядів, російські громадяни тримають за кордоном активів на близько $400 млрд. Але, каже він, лише $50 млрд з них були заморожені.

У Західних державах конфіскація іноземної власності на підставі національності чи політичних поглядів є незаконною. Коли йдеться про приватних власників, типова умова для конфіскації – обвинувальний вирок, але не за будь-який злочин, а лише за той, який передбачає конфіскацію майна. Активи під конфіскацію повинні бути або визнані інструментом злочину, або повʼязані із коштами, які заробили з відповідної злочинної діяльності.

Західні лідери натомість почали працювати над розширенням злочинів, які передбачають конфіскацію. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні