Категорія
Новини
Дата

British American Tobacco прагне відійти від продажу традиційних цигарок. Компанія розглядає канабіс як частину свого майбутнього

Британська тютюнова компанія British American Tobacco (BAT) прагне відійти від продажу традиційних цигарок. Вона робить ставку на негорючі продукти та канабіс, пише BBC.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За перше півріччя 2021-го BAT отримала £3,3 млрд прибутку в порівнянні з £3,5 млрд за аналогічний період минулого року.
  • Дохід зріс на 8,1%, до £12,18 млрд. Цьому сприяло зростання «нової категорії» – бренди вейпінгу, електронних цигарок і орального нікотину. Продажі продуктів «нової категорії» зросли вдвічі – до £883 млн.
  • Нині більше третини доходів компанії у Великій Британії надходить від таких брендів, як Vuse, Velo і glo – пристроїв, схожих на цигарку, які нагрівають тютюн, а не спалюють його.
  • За словами керівника BAT Джека Боулза, компанія бачить частиною майбутнього зростання в продуктах, повʼязаних із канабісом. Наразі фірма випробовує вейп-продукт на основі канабідіолу.
  • Також тютюновий гігант прагне до 2025 року отримувати £5 млрд доходів від нікотинових альтернатив. За останні півроку кількість користувачів негорючих продуктів збільшилася з 2,6 млн до 16,1 млн. Хоча Всесвітня організація охорони здоровʼя висловлює занепокоєння безпекою альтернативних цигарок.
  • Утім, традиційний тютюн залишається найбільшим напрямком бізнесу: дохід від горючої продукції – цигарок та тютюнових виробів – склав £10,5 млрд.

Контекст

Великі тютюнові компанії активно переходять на альтернативи. Спочатку Philip Morris International заявила, що припинить продаж традиційних цигарок у Великій Британії в найближчі 10 років, а також придбала виробника інгаляторів для доставки ліків Vectura за $1,2 млрд та виробника нікотинової жувальної гумки Fertin Pharma за $820 млн.

BAT за шість місяців інвестувала £346 млн в свої бездимні продукти. У березні BAT придбала 20%-ву частку канадського виробника медичного канабісу Organigram за £126 млн і почала дослідження нової лінійки продуктів канабісу для дорослих. Таким чином, BAT запроваджує принципи екологічного, соціального та корпоративного управління (ESG), які направлені на екологію та інтереси людей. Дослідження компанії PWC показало швидкий приплив коштів акціонерів до фондів ESG, тому компанія хоче привабити частину фондів ESG, стати власником акцій BAT. Ціна акцій BAT за останні чотири роки впала приблизно вдвічі – з £55 до £27.

Важливі цифри

За даними дослідницької компанії Euromonitor International, до 2025 року на США припадатиме 70% світового ринку канабісу вартістю $93,8 млрд. Медичний канабіс сьогодні дозволений у понад 40 країнах світу, в тому числі Великій Британії. В Україні ж він досі заборонений. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні