Категорія
Новини
Дата

Чистий прибуток «Укрнафти» у першому півріччі зменшився на чверть

1 хв читання

За перше півріччя 2024 року «Укрнафта» отримала 10,6 млрд грн чистого прибутку, повідомляє пресслужба компанії. Це на 25% менше, ніж за аналогічний період минулого року, коли чистий прибуток становив 14,1 млрд грн.

«Укрнафта» – найбільша паливна компанія країни. У 2023-му вона видобула понад 80% нафти в країні – 1,4 млн т і близько 6% газу – 1,1 млрд кубометрів.

Ключові факти

  • Фінрезультати компанії за перше півріччя підтверджені аудитом Crowe Erfolg Ukraine, Crowe Audit & Accounting Ukraine.
  • Також за перші шість місяців 2024-го компанія сплатила до державного бюджету у вигляді податків, зборів, дивідендів на державну частку і митних платежів 20,2 млрд грн.
  • Загалом з початку державного управління і старту роботи нового менеджменту в кінці 2022 року на поточний момент підприємство отримало майже 40 млрд грн прибутку.

Контекст

2019-й «Укрнафта» закінчила зі збитком в 4,3 млрд грн, 2020-й – з прибутком в 4,3 млрд грн, прибуток за перше півріччя 2021 року – 1,58 млрд грн. На кінець 2022-го «Укрнафта» накопичила борг перед державою 4,5 млрд грн, за даними директора компанії Сергія Корецького.

«Укрнафта» – найбільший видобувач нафти в Україні. До націоналізації 50% +1 акція «Укрнафти» належали державній «Нафтогаз України», групі «Приват» – близько 42% акцій. Решта – міноритарні акціонери. До війни Forbes оцінював «Укрнафту» майже у $1,5 млрд. Зараз вартість компанії – $748 млн. Частка групи «Приват» – $314 млн.

«Укрнафта» дісталась Корецькому після понад 20 років контролю групою «Приват» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова. У 2022 році, через дев’ять місяців повномасштабної війни, держава просто перевела акції «Укрнафти» і «Укртатнафти» у свою власність. Офіційна причина відчуження – акції прирівняли до військового майна, яке потрібне для захисту від ворога. Неофіційна – в перші місяці російського вторгнення Коломойський нібито ніяк не допомагав країні та не повністю платив податки, розповідали джерела Forbes в ОП та «Слузі народу»

За результатами 2023 року чистий прибуток компанії склав 23,6 млрд грн. Торік «Укрнафта» сплатила більше ніж 25,7 млрд грн податків, з них 4,36 млрд грн податку на прибуток.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд