Категорія
Новини
Дата

Чистий прибуток «Укрнафти» перевищив 20 млрд грн. Річний фінплан передбачає 12 млрд грн

Найбільша нафтова компанія країни «Укрнафта» завершила перше півріччя 2023 року з чистим прибутком у розмірі 14,1 млрд грн, наразі він перевищив 20 млрд грн, повідомив директор компанії Сергій Корецький. У цьогорічний фінплан компанія закладала 12 млрд грн прибутку.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Чистий прибуток за січень-червень склав 14,1 млрд грн, на поточний момент чистий прибуток перевищив 20 млрд грн.
  • Він уточнив, що йдеться про чистий прибуток від господарської діяльності, результат після сплати всіх податків, зокрема, податку на прибуток. «Без жодних змін облікової політики. Навіть враховуючи валютні коливання та індекс інфляції. І це набагато більше, ніж за попередні роки», – повідомив директор «Укрнафти». 
  • Корецький зазначив, для порівняння, що кумулятивний результат за попередні 10 років – мільярдні збитки.
  • У компанії планують, що дохід компанії за 2023 рік буде на рівні 95 млрд грн. «Тобто більше ніж удвічі перевищить середньорічний за останнє десятиліття. І зростання цін на нафту тут ні до чого. Прозора ринкова робота без посередників», – сказав він.
  • «Укрнафта» готується виплатити не менше 6 млрд грн дивідендів за результатами 2023-го.
  • Цьогоріч «Укрнафта» планує збільшити видобуток нафти, але він буде меншим за прогнозовані 6%, порівняно з 2022 роком. «Приріст таки буде, хоч і трохи менший, ніж очікувалось. По газу, навпаки, зробимо більший приріст видобутку ніж планували», – написав Корецький.
  • План щодо нових свердловин компанія залишила без змін: 9 – у 2023 році, 30 – у 2024-му. 

Контекст

2019-й «Укрнафта» закінчила зі збитком в 4,3 млрд грн, 2020-й – з прибутком в 4,3 млрд грн, прибуток за перше півріччя 2021 року – 1,58 млрд грн. На кінець 2022-го року «Укрнафта» накопичила борг перед державою 4,5 млрд грн, за даними Корецького.

«Укрнафта» – найбільший видобувник нафти в Україні. До націоналізації 50% +1 акція «Укрнафти» належали державній «Нафтогаз України», групі «Приват» – близько 42% акцій. Решта – міноритарні акціонери. До війни Forbes оцінював «Укрнафту» майже у $1,5 млрд. Зараз вартість компанії – $748 млн. Частка групи «Приват» – $314 млн.

«Укрнафта» дісталась Корецькому після понад 20 років контролю групою «Приват» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова. У 2022 році, через дев’ять місяців повномасштабної війни, держава просто перевела акції «Укрнафти» і «Укртатнафти» у свою власність. Офіційна причина відчуження – акції прирівняли до військового майна, яке потрібне для захисту від ворога. Неофіційна – в перші місяці російського вторгнення Коломойський ніби ніяк не допомагав країні та не повністю платив податки, розповідали джерела Forbes в ОП та «Слузі народу»

Перший квартал 2023 року «Укрнафта» завершила з чистим прибутком у розмірі 4,3 млрд грн

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні