Категорія
Новини
Дата

Ексголову ДФС Насірова взяли під варту з можливістю застави в понад 523 млн грн

Вищий антикорупційний суд обрав колишньому голові ДФС України Роману Насірову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави в розмірі 523,2 млн грн, про це свідчить рішення ВАКС. Нещодавно йому оголосили підозру в отриманні хабара у 722 млн грн.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з рішенням судді, Насірова триматимуть під вартою до 17 грудня з можливістю внесення застави у розмірі 523,2 млн грн.
  • У разі внесення застави він вийде із СІЗО під наступні зобовʼязання: прибувати за першою вимогою до НАБУ, САП, Офісу генпрокурора, не відлучатися з Києва без дозволу, повідомляти про зміну місця проживання, утримуватися від спілкування з підозрюваним олігархом Олегом Бахматюком та іншими особами, зазначеними в ухвалі, здати на зберігання закордонні паспорти, службовий паспорт та інші документи для виїзду за кордон, а також носити електронний браслет.
  • «Ці історії, фантазії, які вигадують деякі люди, ламають мені життя, руйнують мою державну політичну карʼєру, я буду з цим боротися далі, відстоювати своє імʼя і права», – заявив Насіров на суді перед оголошенням запобіжного заходу.
  • Він назвав звинувачення прокурорів «надуманими» і «юридичною нісенітницею».

Контекст

18 жовтня колишньому голові Державної фіскальної служби України Роману Насірову та його раднику повідомили про підозру в одержанні $5,5 млн та понад €21 млн неправомірної вигоди за відшкодування ПДВ компаніям аграрного холдингу. Дії експосадовця та його пособника кваліфікували за ч. 4 ст. 368 КК України (одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Про підозру в підкупі також повідомили й власнику агрохолдингу. Оскільки місцезнаходження його не встановлено, про підозру йому повідомили заочно. Ймовірно, йдеться про Олега Бахматюка. Останній вважає, що підозра щодо нього «не матиме жодних правових перспектив».

Слідство наразі встановило одержання ексголовою ДФС (2015–2016 рр.) хабаря у $5,5 млн за забезпечення відшкодування понад 540 млн грн компаніям агрохолдингу в серпні 2015 року та понад €21 млн за відшкодування майже 2,7 млрд грн ПДВ упродовж лютого 2015 – серпня 2016 року. 

Ексголова ДФС із 2017 року є обвинуваченим у завданні понад 2 млрд грн збитків державі через ухвалення низки безпідставних та незаконних рішень про розстрочення сум платежів з рентної плати за користування надрами компаніям, задіяних у так званій «газовій схемі». Організатором вважають колишнього народного депутата України, відповідну справу слухають у ВАКС.  

Власник агрохолдингу наразі є підозрюваним НАБУ і САП у розкраданні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком України ПАТ «ВіЕйБі Банк».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні