Категорія
Новини
Дата

Експорт ІТ-послуг зріс на 16% і становить майже половину від загального обсягу – «Опендатабот»

За вісім місяців поточного року експорт IT виріс на 16% у порівнянні з відповідним періодом торік. Доля IT в загальному експорті послуг за серпень становила 48%, повідомляє платформа для роботи з відкритими даними «Опендатабот», посилаючись на дані НБУ.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • «ІТ – це чи не єдина сфера, яка зараз має позитивну динаміку. Загалом експорт послуг за вісім місяців цього року зменшився на 6% у порівнянні з відповідним періодом торік — з $11,4 млрд до $10,7 млрд», – йдеться у повідомленні.
  • Експорт товарів за період зменшився на 31% у порівнянні з відповідним періодом того року – з $38,6 млрд до $26,6 млрд. 
  • Здебільшого скорочення відбулося за рахунок зменшення більш ніж вдвічі експорта металів.
  • Експорт сільськогосподарської продукції у серпні зріс на 34% до липня. Але проти серпня 2021 року виторг від сільгоспекспорту впав на 24%.
  • Загалом за вісім місяців цього року експорт сільгосппродукції скоротився на 10% у порівнянні з показниками минулого року – з $15 млрд до $13,4 млрд.

 Контекст

За пʼять місяців поточного року частка IT у всьому експорті послуг становила 46%. Для порівняння: рік тому цей показник складав 37%. За цей самий період експортна ІТ-індустрія забезпечила валютні надходження до української економіки у розмірі $3,2 млрд, свідчили дані НБУ. При цьому за період березень – травень, вже під час війни, обсяг експорту комп’ютерних послуг збільшився на 6% відносно аналогічного періоду попереднього року та становив $1,7 млрд.

Згідно з даними дослідження Львівського ІТ Кластера, якщо ситуація розвиватиметься так само, то до кінця року експортна виручка може сягнути $8,5 млрд. Якщо врахувати економічні очікування учасників ринку, цей показник може скласти $8,1 млрд. Якщо ІТ-фахівці, які виїхали за кордон, втратять податкове резидентство в Україні, то приблизна експортна виручка може становити близько $7,2–7,5 млрд.

Обсяг експорту компʼютерних послуг за перше півріччя становив $3,74 млрд, що на 23% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Проте у червні зафіксовано зниження темпів зростання, повідомляє IT Ukraine Association із посиланням на дані НБУ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні