Категорія
Новини
Дата

Експорт ІТ-послуг зріс на 23%, але він не врятував загальний обсяг від падіння

Експорт IT-послуг за вісім місяців виріс на 23%, проте не врятував загальний обсяг експорту послуг від падіння. За цей період він скоротився на 6%, або $697 млн, і склав $10,7 млрд, повідомляє проєкт «Ціна держави» з посиланням на дані НБУ.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Минулого року за цей же період експорт послуг склав $11,4 млрд. Тож поки що експорт послуг просів значно менше, ніж експорт товарів (більш ніж 30%-ве падіння). «Проте в серпні падіння експорту послуг склало 22,6%, відтак, якщо дана тенденція продовжиться, в річному вимірі розмір падіння збільшиться», – йдеться у повідомленні.
  • Водночас імпорт послуг за січень–серпень виріс на 72%, або $6,7 млрд. Це сталось за рахунок рахунок витрат осіб, які виїхали за кордон через війну, і короткострокових мігрантів.
  • У структурі експорту послуг найбільшу частку займають IT-послуги – 43% і у вартісному вигляді сягають $4,6 млрд. Саме вони не дали суттєво просісти загальному показнику, адже за вісім місяців цього року їхній експорт виріс на $873 млн, або 23%.
  • Скорочення експорту транспортних послуг склало 32% – саме ця позиція значно тягнула донизу загальний показник. Зазначається, що левова частка експорту припадає на трубопровідний транспорт (скорочення склало 13%, або $149 млн).
  • Також за вказаний період суттєво зріс експорт інших ділових послуг (сюди включаються науково-дослідні, торговельні, технічні послуги та консультаційні послуги з управління) – на 30%, або $287 млн, до $1,2 млрд.

Контекст

Згідно з даними дослідження Львівського ІТ Кластера, якщо ситуація розвиватиметься так само, то до кінця року експортна виручка може сягнути $8,5 млрд. Якщо врахувати економічні очікування учасників ринку, цей показник може скласти $8,1 млрд. Якщо ІТ-фахівці, які виїхали за кордон, втратять податкове резидентство в Україні, то приблизна експортна виручка може становити близько $7,2–7,5 млрд.

Обсяг експорту компʼютерних послуг за перше півріччя становив $3,74 млрд, що на 23% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Проте у червні зафіксовано зниження темпів зростання, повідомляє IT Ukraine Association із посиланням на дані НБУ.

Раніше цього місяця «Опендатабот», посилаючись на дані НБУ, повідомив, що за вісім місяців поточного року експорт IT виріс на 16% у порівнянні з відповідним періодом торік. Доля IT в загальному експорті послуг за серпень становила 48%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні