Категорія
Новини
Дата

НКРЕКП може очолити колишній заступник міністра енергетики Власенко

2 хв читання

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), 2 серпня може обрати нового керівника – Юрія Власенка, який був обраний членом регулятора 30 липня. Про це повідомили Forbes незалежні один від одного співрозмовники, дотичні до регулятора.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • Комісію очолює Валерій Тарасюк, який раніше відмовився виконувати рішення Ставки головкома щодо підвищення тарифів для промисловості у пʼять разів.
  • «Завтра переобрання. З понеділка новий голова – Власенко», – каже співрозмовник. 
  • «Спочатку більшість членів мають вимагати дострокового припинення повноважень, а потім в 10-денний строк обрати нового голову», – пояснює процедуру інший співрозмовник.
  • 30 липня уряд призначив двох нових членів регулятора – Юрія Власенка, який працював першим заступником міністра енергетики Германа Галущенка, та Руслана Слободяна, колишнього керівника Держенергонагляду. 
  • Зараз у комісії шість членів: поточний голова Валерій Тарасюк, Руслан Кайдаш, Костянтин Ущаповський, Олександр Формагей, Юрій Власенко та Руслан Слободян. 
  • Голова регулятора затверджує порядок денний, може ініціювати рішення, чи знімати їх з розгляду. Ще одна функція голови – представницька – спілкуватися з різними гілками влади.

Контекст 

17 липня за дорученням Ставки НКРЕКП мала розглянути рішення про встановлення єдиного тарифу на розподіл електроенергії – 1,23 грн/кВт·год. Це передбачало підвищення тарифу для промисловості у пʼять разів і зниження його для населення і малого бізнесу на 25%. У такий спосіб тарифи на розподіл мали б бути уніфіковані.

Єдина причина уніфікації тарифу – зменшити витрати державного «Енергоатому», який, попри підвищення тарифів для населення на 64%, залишається збитковим, пояснював раніше Андрій Тарасенко, головний аналітик GMK Center.

Витрати промисловості на електрику зросли б на 26 млрд грн на рік, за розрахунками Федерації роботодавців. «Енергоатом» отримав би додатково до 12 млрд грн.

Проте під час засідання НКРЕКП 17 липня голова регулятора Валерій Тарасюк виступив різко проти ідеї уніфікувати тарифи. «Аргументи «за» не витримують критики поруч із почутими і вивченими нами контраргументами, – сказав тоді він. – Таке рішення було б шкідливим і небезпечним для держави».

У квітні 2024-го уряд звільнив з конкурсної комісії з відбору кандидатів на посади членів НКРЕКП Олексія Рябчина, Світлану Голікову та Олега Прохоренка, які мають довіру західних партнерів.

Замість них були призначені колишній заступник міністра енергетики Юлія Підкоморна, колишній менеджер ДТЕК Олексій Костромов і колишній міністр енергетики Сергій Єрмілов.

У липні 2024-го комісія рекомендувала уряду призначити двох із трьох обраних нею кандидатів: 

  • першого заступника міністра енергетики Юрія Власенка;
  • віцепрезидента Energy Club Максима Немчинова; 
  • голову Держенергонагляду Руслана Слободяна. 
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд