Категорія
Новини
Дата

Енергетика, розмінування та експорт агропродукції. У Міхаловце завершилися консультації між українським і словацьким урядами

У словацькому місті Міхаловце відбулися консультації урядів України та Словаччини на чолі з прем’єр-міністрами країн, повідомляє пресслужба Кабміну. Сторони обговорили низку питань, серед яких енергетика та скасування односторонніх обмежень на українську агропродукцію.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Шмигаль повідомив, що до кінця 2028 року планується завершити реконструкцію та модернізацію електричного інтерконектора «Мукачево – Вельке Капушани».
  • Окрім цього, Словаччина зможе використати український морський нафтовий термінал, а також українські газосховища.
  • Сторони вирішили створити спільну робочу групу, яка допоможе диверсифікувати постачання ядерного пального на АЕС.
  • Уряди країн домовилися до середини наступного року системно переглянути договірну базу стосовно фінансово-технічного, економічного співробітництва та соціального захисту, а також опрацювати якнайшвидше скасування односторонніх обмежень на українську агропродукцію
пресслужба Кабінету міністрів України

пресслужба Кабінету міністрів України

пресслужба Кабінету міністрів України

пресслужба Кабінету міністрів України

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Була досягнута домовленість про запуск до кінця цього року прямого пасажирського залізничного сполучення «Київ – Кошице». 
  • Україна запропонувала Словаччині внести зміни до угод про статус низки пропускних пунктів на кордоні. «Готуємося до перемовин із європейським фондом Connecting Europe Facility для залучення інвестицій в розвиток транскордонного залізничного маршруту «Чоп – Чєрна-над-Тисою», – повідомив Шмигаль.
  • Також Словаччин заявила про готовність допомагати Україні з розмінуванням. Йдеться, зокрема, про спільне виробництво інженерної техніки та про надання вже готових машин для виявлення й знешкодження мін.
  • Словаччина підтримала територіальну цілісність та суверенітет України, засудила російську агресію й солідарна з євроінтеграційними прагненнями України, зазначив Шмигаль.
  • За підсумками консультацій уряди підписали низку угод, серед яких Дорожня карта спільних дій та Меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва в галузі ядерної енергетики.

Контекст

Минулими вихідними на виборах президента Словаччини у другому турі спікер парламенту Петер Пеллегріні, який є соратником відомого проросійськими заявами прем’єра Роберта Фіцо, переміг ліберального кандидата Івана Корчока. У першому турі виборів, що відбувся наприкінці березня, Корчок здолав Пеллегріні з результатом 42,5% проти 37%. Але навіть тоді соціологи прогнозували більші шанси Пеллегріні у другому турі.

Причина – до нього перетікали голоси інших кандидатів, пояснювали Forbes Ukraine чотири словацьких аналітики. Після запланованої на 15 червня інавгурації Пеллегріні замінить президентку Зузану Чапутову. Ліберальну та проукраїнську політикиню, яка кілька разів під час повномасштабної війни відвідувала Київ. Детальніше про нового президента Словаччини та яка його позиція стосовно України – читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні