Категорія
Новини
Дата

ЄС вслід за Великою Британією може скасувати мита на український експорт – Bloomberg

Європейський Союз розглядає можливість скасування всіх мит і вимог щодо квот на український експорт, щоб підтримати економіку зруйнованої війною країни. Про це повідомили джерела Bloomberg, які знайомі з цим питанням. Рішення планують оголосити вже цього тижня.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Рішення включатиме тимчасове скасування існуючих тарифів та квот на сталь, промислові товари та сільськогосподарську продукцію, які наразі не підпадають під дію торговельної угоди ЄС з Україною, сказав один із співрозмовників. За його словами, переговори щодо цього питання ще не завершилися. 
  • Угода про вільну торгівлю між Україною і ЄС передбачає, що низка тарифів та квот на деякі категорії товарів мають бути поступово скасовані або виключені з угоди. ЄС зараз пропонує тимчасово зняти ці обмеження.
  • Щоб рішення набуло чинності його мають узгодити всі 27 держав-членів та Європейський парламент. 

Контекст 

ЄС є найбільшим торговельним партнером України, на якого припадало понад 40% товарообігу за підсумками 2019 року. Загальний обсяг торгівлі між ЄС та Україною досяг €43,3 млрд у 2019 році, при цьому експорт до ЄС склав €19,1 млрд. Основні статті українського експорту – залізо, сталь, аграрна продукція. 

ВВП України скоротиться більш ніж на 40% через війну, прогнозує Світовий банк. При цьому торгові потоки особливо постраждали через те, що РФ заблокувала українські порти.

Велика Британія вже оголосила про зниження мит на всі товари з України до нуля.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні