Категорія
Новини
Дата

Євросоюз розробив план заміщення газу із Росії – єврокомісар

1 хв читання

Європейський Союз розробив план заміщення газу із Росії. Про це заявив єврокомісар із питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон, пише DW. Зокрема, Брюссель планує отримувати СПГ із США та Катару, а також енергію із «зелених» джерел.

Ключові факти

  • ЄС імпортує з Росії 155 млрд кубометрів газу на рік, зазначив єврокомісар. Бретон констатував, що президент РФ Путін використовує «газ, щоб розділити Європу».
  • У рамках нової стратегії Брюссель планує отримати 50 млрд кубометрів за рахунок ввезення скрапленого природного газу (СПГ) зі США або Катару. 
  • 10 млрд кубометрів газу ЄС розраховує отримати наявними трубопроводами. 
  • Аналог ще 25 млрд кубометрів буде вироблено за рахунок прискореного запуску морських вітряних турбін і фотоелектричних панелей.
  • Відновлення роботи вугільних електростанцій також є одним із можливих варіантів, додав Бретон.

Контекст

Раніше «Газпром» припинив постачання газу до Болгарії, Польщі, Нідерландів, Данії та Фінляндії. Формальним приводом стала відмова цих країн платити за російський газ у рублях.

На саміті 31 травня, на якому лідери ЄС погодили нафтове ембарго з винятками постачання через трубопроводи, чиновники та дипломати заявили, що припинити закупівлю ЄС російського природного газу буде ще складніше. Газового ембарго не буде в рамках наступного пакета санкцій ЄС проти Росії, сказав канцлер Австрії Карл Негаммер.

У балансі ЄС російський газ займає 40%, а економіка Німеччини – одна з найбільш залежних від російських енергоносіїв.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні