Категорія
Новини
Дата

Фінляндія відзавтра обмежить вʼїзд для росіян – HS

Фінський уряд ухвалив рішення, яке значно скоротить кількість росіян, які можуть виїхати до країни. Нові прикордонні правила набудуть чинності вже в ніч із четверга на пʼятницю, пише Helsingin Sanomat.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За попередніми оцінками, приїзд росіян до Фінляндії можливо знизиться вдвічі в порівнянні з нинішнім рівнем, але оцінити ефект складно.
  • За інформацією HS, нова політика нагадує прикордонну практику епохи коронавірусу, за винятком того, що обмеження на вʼїзд в країну стосуються лише росіян і підстави для відмови у вʼїзді в країну інші.
  • Таким чином, в основному кордон буде закритий для росіян, але в країну все ще можна потрапити з багатьох особливих причин. На практиці кордон закритий тільки для туристів. Росіяни ще зможуть приїхати до країни, наприклад, за сімейними обставинами. Поважною причиною вважається зустріч з членами сімʼї.
  • Громадяни РФ, як і раніше, можуть вʼїжджати до Фінляндії для навчання та по роботі. Серед особливих груп – дипломати. У списку є й інші обґрунтовані підстави. На цій підставі в країну можуть вʼїхати, наприклад, представники опозиції.
  • До всіх пасажирів буде застосовуватися індивідуальний підхід.
  • У паспорті робиться запис про відмову у вʼїзді в країну та на розсуд анулюється віза, якщо за новим регламентом закінчилися підстави для її дії. Це означає, що візи росіян, які приїжджають до Фінляндії як туристи, фактично анулюються. У цьому випадку мандрівник уже не може вʼїхати на територію ЄС, наприклад, з кордону іншої країни Шенгену за візою, виданою Фінляндією.
  • Фінляндія була єдиною країною ЄС, через сухопутний кордон якої російські туристи потрапляли, наприклад, до Естонії та інших шенгенських зон. Країни Балтії та Польща заблокували вʼїзд російських туристів кілька тижнів тому.

Контекст

Сухопутні прикордонні переходи Фінляндії залишалися одними з небагатьох пунктів вʼїзду росіян до Європи після того, як низка країн закрили як фізичні кордони, так і повітряний простір для російських літаків у відповідь на вторгнення Росії в Україну.

Раніше Фінляндія вирішила залишити свій кордон із Росією відкритим після вторгнення Росії в Україну 24 лютого, хоча й скоротила кількість консульських зустрічей, доступних для російських мандрівників, які бажають отримати візу.

20 вересня стало відомо, що у Кремлі планують провести фейкові референдуми про входження окупованих територій України до складу Росії з 23 по 27 вересня.

США ніколи не визнають анексію Росією частини окупованих територій України та змусять Москву платити ціну, якщо вона спробує це здійснити, заявив напередодні радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван. За його словами, «референдуми» не дадуть РФ переваги за столом переговорів з Україною.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в РФ, про це він сказав у своєму зверненні до росіян. За словами міністра оборони Сергія Шойгу, Росія планує мобілізувати 300 000 резервістів. За даними ЗМІ, йдеться про 1 млн осіб.

Згодом у Фінляндії заявили, що Урядова рада ухвалить принципове рішення про суттєві обмеження на вʼїзд російських громадян та видачу віз. За інформацією Reuters, рух до Фінляндії через її кордон з Росією був дуже інтенсивним у минулу пʼятницю, причому кількість росіян, які перетинають кордон, неухильно зростає з того часу, як президент РФ Володимир Путін наказав провести військову мобілізацію.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні