Google виплатить $700 млн споживачам у США для врегулювання позову про придушення конкуренції в магазині додатків /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Google виплатить $700 млн споживачам у США для врегулювання позову про придушення конкуренції в магазині додатків

Getty Images

Alphabet, материнська компанія Google, погодилася виплатити $700 млн і посилити конкуренцію в магазині додатків відповідно до умов антимонопольної угоди зі штатами США та споживачами, пише Reuters. Компанію звинувачують у придушенні конкуренції в Google Play на Android-пристроях.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Згідно з угодою, яка все ще потребує остаточного схвалення судді, Google виплатить $630 млн у розрахунковий фонд для споживачів та $70 млн – у фонд, який використовуватимуть штати.
  • В угоді йдеться, що відповідні критеріям споживачі отримають щонайменше $2 і можуть отримувати додаткові виплати залежно від своїх витрат у Google Play у період з 16 серпня 2016 року до 30 вересня 2023-го.
  • До угоди приєдналися всі 50 штатів, округ Колумбія, Пуерто-Ріко та Віргінські острови. Google звинуватили у завищенні цін для споживачів через незаконні обмеження на поширення додатків на пристроях Android та непотрібних комісій за транзакції всередині додатків. Компанія не визнала порушень.
  • У межах мирової угоди Google заявила, що спростить користувачам можливість скачувати програми безпосередньо від розробників.
  • У межах угоди компанія також погодилася внести зміни до роботи системи Android у США, наприклад, дозволивши розробникам реалізувати альтернативний метод виставлення рахунків за покупки у додатках.
  • Google стягувала надмірні комісії за цифрові покупки у своєму магазині додатків, блокуючи альтернативні способи оплати, які могли б запропонувати нижчі комісії, стверджували представники штатів.
  • Юристи штатів у своїй заяві до суду заявили, що умови врегулювання «запропонують значне та довгострокове полегшення для споживачів в усій країні».

Контекст

Нещодавно розробник компʼютерних ігор Epic Games виграв суд присяжних у Alphabet у справі про монополію магазину додатків Google Play.

Суд присяжних визнав, що Google перетворила свій магазин додатків та білінгову систему Google Play на монополію.

На думку суду, Google має незаконний зв’язок між Google Play і платіжними службами Google Play Billing, а його дистриб’юторська угода, угоди Project Hug з розробниками ігор і угоди з OEM-виробниками є антиконкурентними.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні