Категорія
Новини
Дата

Google виплатить $93 млн компенсації за відстеження розташувань користувачів

Компанія Google заплатить $93 млн за врегулювання звинувачень у введенні споживачів в оману щодо того, як і коли відстежувалася та зберігалася інформація про їхнє розташування, пише The Guardian. Це є значною платою для технологічного гіганта після багаторічного розслідування його практики обробки даних.

Ключові факти

  • Мирова угода стала результатом позову, поданого генеральним прокурором Каліфорнії Робом Бонтою, в якому було зроблено висновок про те, що компанія ввела споживачів в оману, змусивши їх повірити, що вони мають більший контроль над інформацією про своє місцезнаходження, ніж насправді.
  • «Наше розслідування показало, що Google говорив своїм користувачам одне, а робив протилежне і продовжував відстежувати переміщення своїх користувачів заради власної комерційної вигоди, – йдеться в заяві Бонта. – Це неприйнятно, і ми притягуємо Google до відповідальності».
  • Скарга ґрунтується на невідповідності між тим, як Google представляє свою обробку даних про місцезнаходження користувачів, і тим, як, за твердженням офісу генерального директора, вони насправді обробляються.
  • Хоча Google надав людям можливість відключити «історію розташування» і прямо заявив, що компанія не відстежуватиме місця, які вони відвідали, якщо вони оберуть цей варіант, компанія «продовжувала збирати та зберігати дані про місцезнаходження цього користувача через інші джерела», у тому числі через трекер «активності в мережі й додатках» користувача, який, як і раніше, був включений за умовчанням.
  • Обвинувачення також заявило, що Google «обманював користувачів щодо їхньої можливості відмовитися від реклами, орієнтованої на їхнє розташування».
  • Google не визнав своєї провини у рамках мирової угоди, але погодився на виконання умов на додаток до виплати $93 млн. Йдеться про прозорість щодо методів відстеження розташування; сповіщення користувачів перед використанням інформації про місцезнаходження; схвалення внутрішньої робочої групи Google з питань конфіденційності перед внесенням будь-яких істотних змін до правил конфіденційності.

Контекст

Раніше Google врегулював аналогічний позов, поданий генеральними прокурорами 40 штатів, які висунули ті ж звинувачення в обманній практиці конфіденційності розташування, на суму майже $392 млн у 2022 році.

У грудні минулого року група британських видавців подала до суду на Google та її материнську компанію Alphabet. Їх звинувачують у зловживанні домінуючим становищем на ринку онлайн-реклами. Претензії оцінили в $16,3 млрд.

У квітні Південна Корея оштрафувала Google Alphabet Inc. на 42,1 млрд вон ($32 млн) за використання свого впливу на ринку мобільних додатків для витіснення місцевого конкурента. Зокрема, Google намагався заблокувати зростання корейської платформи One Store Co. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні