Категорія
Новини
Дата

Horizon Capital розглядає понад 80 українських компаній для інвестицій з нового фонду на $250 млн

2 хв читання

Інвесткомпанія Horizon Capital має пайплайн з більш як 80 компаній, які можуть отримати фінансування з нового фонду Horizon Capital Growth Fund IV (HCGF IV). Про його запуск компанія оголосила 26 вересня. Перші інвестиції плануються протягом найближчих трьох місяців. Про це в інтервʼю Forbes розповіла головна виконавча директорка Horizon Capital Олена Кошарна.

Ключові факти

  • Horizon Capital запустить фонд до 30 вересня. Перші інвестиції плануються протягом перших 100 днів з моменту запуску.
  • «У нашому пайплайні близко 80 компаній, які ми наразі розглядаємо», – зазначила Кошарна. Деякі з них уже перебувають на стадії due diligence та остаточного схвалення інвестиційним комітетом, додала вона.
  • Фонд інвестуватиме в ІТ-сектор, e-commerce, фінтек та інші інноваційні індустрії, а також експортоорієнтовані інноваційні споживчі товари та послуги, легку промисловість із доданою вартістю та харчову промисловість, електронну комерцію та багато іншого, перелічує Кошарна.
  • «Протягом останніх 10 років ми в першу чергу інвестували в технологічні та експортоорієнтовані компанії, що швидко зростають і можуть конкурувати в глобальних масштабах. Включаючи Ajax, Creatio, Genesis, airSlateIntellias та інші, – каже вона. – Водночас ми підтримуємо швидкозростаючих локальних «чемпіонів», таких як інноваційний дискаунтер «Аврора», а також гравців електронної комерції «Розетка-ЕВО», MakeUp«Лікі24» та багато інших. HCGF IV продовжує цю стратегію».
  • Horizon Capital шукає потенційні обʼєкти для інвестування власними силами, однак відкритий до пропозицій самих підприємців, зазначає директорка компанії: «Часто це відбувається через рекомендації засновників, яких ми вже підтримали, зокрема Олександра Конотопського з Ajax або Володимира Многолєтнього з Genesis».
  • Наразі HCGF IV зібрав $125 млн, однак цільовий рівень – $250 млн. «Зазвичай на це дається рік після закриття першого етапу, але ми сподіваємося зробити це протягом шести місяців та закрити фонд вже у першому півріччі 2023 року», – сказала Кошарна.

Контекст

Horizon Capital Growth Fund IV залучив $125 млн на першому етапі. Фонд підтримали ЄБРР, МФК, Deutsche Investitions- und Entwicklungsgesellschaft (дочірня компанія KfW Group), Голландський банк розвитку, Швейцарський інвестиційний фонд для ринків, що розвиваються (SIFEM), Western NIS Enterprise Fund та Zero Gap Fund (сформований у співпраці між The Rockefeller Foundation та John D. and Catherine T MacArthur Foundation). 

Найбільшим інвестором є ЄБРР, який виділив до $40 млн для фонду HCGF IV. У майбутньому банк може збільшити свою інвестицію до $50 млн.

Horizon Capital – інвестиційна компанія, що фокусується на проєктах у Центрально-Східній Європі. Активи під управлінням – понад $1,2 млрд. Протягом останніх пʼяти років компанія залучила $580 млн для підтримки підприємців з України та Молдови.

В Україні компанія інвестувала у RozetkaAjax SystemsGenesis, Biopharma, MakeUp та інші відомі українські бізнес-проєкти.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні