Категорія
Новини
Дата

Ілон Маск може отримати бонус у $56 млрд. Акціонери Tesla схвалили найбільшу в історії корпоративну премію

2 хв читання

Акціонери Tesla схвалили пакет виплат засновнику і гендиректору компанії Ілону Маску в розмірі $56 млрд, а також проголосували за перенесення штаб-квартири Tesla до Техасу, пише Reuters.

Голова правління Tesla Робін Денхолм раніше закликав акціонерів схвалити премію Ілона Маска, інакше компанія ризикує його втратити.

Деталі 

  • Схвалення бонусу може розвіяти занепокоєння інвесторів щодо майбутнього Маска в компанії, а також надати виробнику електромобілів рушій в його боротьбі за скасування судового рішення про анулювання зарплатного пакета, зазначає агентство.
  • Підтримка була забезпечена поєднанням голосів великих інституційних інвесторів та роздрібних інвесторів, повідомив співрозмовник, знайомий із попередніми результатами голосування.
  • «Дякую за вашу підтримку!» – написав Маск на своїй сторінці у соцмережі X.
  • Рішення Рада директорів планує оголосити в штаб-квартирі Tesla в Техасі о 16:30 за східним часом (20:30 за Гринвічем) у четвер, 13 червня.
  • Це рішення дає Tesla більше шансів у суді штату Делавер, який раніше скасував пакет виплат. Голосування також стало «величезною перемогою» для Маска та правління, які дістали підтримку акціонерів, попри опір із боку великих інвесторів, таких, як Glass Lewis та Institutional Shareholder Services.
  • Акціонери Tesla також проголосували за інші пропозиції, включаючи перенесення юридичної штаб-квартири компанії зі штату Делавер до Техасу, а також переобрання двох членів ради директорів: брата Ілона Маска – Кімбала Маска – і Джеймса Мердока, сина медіамагната Руперта Мердока.

Контекст

У 2018 році рада директорів Tesla ухвалила рішення про компенсаційну виплату Маску на десятирічний термін. Винагорода складалася з 12 траншів опціонів на акції Tesla, які мали перейти Маску за умови, що капіталізація автовиробника збільшиться на $50 млрд, а сама компанія досягне певних цілей виручки.

Того ж року один з акціонерів Tesla Річард Торнетта зажадав анулювати бонус, вважаючи його надмірним. Він подав позов до суду. Також із критикою угоди виступив і великий інвестор – пенсійний фонд California State Teachers Retirement System (CalSTRS).

Акції Tesla втратили майже 60% вартості від свого піку в 2021 році, коли Маск почав продавати свою частку на мільярди доларів, частково для того, щоб допомогти профінансувати купівлю Twitter. 

Tesla бореться з падінням продажів і ціновою війною, що посилюється, яка призвела до падіння її квартальної виручки вперше з 2020 року. Наприкінці квітня повідомлялося, що Ілон Маск звільнив двох топменеджерів Tesla та планує звільнити ще сотні співробітників, розчарований падінням продажів та темпами скорочення робочих місць.

Зараз мільярдер керує шістьма компаніями, зокрема ракетобудівною компанією SpaceX, гігантом соціальних мереж X і фірмою штучного інтелекту xAI, яку він створив у 2023 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні