Категорія
Новини
Дата

Канада скасовує мита на імпорт українських товарів. Рішення може торкнутися понад 100 позицій агропродукції

Канада скасує на рік всі мита на імпорт товарів з України. Про це оголосив у неділю в Києві премʼєрміністр Канади Джастін Трюдо після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським, йдеться у повідомленні уряду Канади.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Нові правила набудуть чинності після затвердження та реєстрації рішення уряду. Тоді Канадське прикордонне агентство випустить митне повідомлення з детальним описом того, як імпортери можуть скористатися цим рішенням, сказано у пресрелізі.
  • Хоча більшість товарів з України ввозять до Канади безмитно відповідно до Угоди про вільну торгівлю (CUFTA), мита, як і раніше, застосовуються до певних товарів, зазначили в канадському уряді.
  • З 2019-го по 2021 рік український експорт до Канади в середньому становив 170,8 млн канадських доларів (близько $132 млн) на рік, а Канада збирала з цих товарів близько 2,6 млн мит (понад $2 млн).

Контекст

Канада й Україна підписали угоду про вільну торгівлю 11 липня 2016 року. CUFTA набрала чинності 1 серпня 2017 року. Наразі угода охоплює лише торгівлю товарами.

CUFTA передбачає скасування ввізних мит на імпорт 98% українських промислових та сільськогосподарських товарів. Виняток становлять легкові автомобілі (щодо них встановлено перехідний період у сім років, під час якого ввізні мита поступово буде знижено до 0%) та 108 тарифних ліній сільгосппродуктів (птиця, молочні продукти, яйця і яєчні продукти, сири тощо) – їх можна експортувати без мит тільки в межах квот Канади.

Наприкінці квітня про скасування мит на українські товари оголосили Велика Британія та Євросоюз.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні