Категорія
Новини
Дата

Хроніка війни. 2 березня. Героїчна оборона українських міст, підтримка світу та військові злочини Росії 

Президент країни-агресора Володимир Путін розпочав війну проти України. Збройні сили Росії атакують військову інфраструктуру, аеропорти, лікарні та цивільні обʼєкти по всій Україні. Президент Володимир Зеленський запровадив військовий стан та мобілізацію. Хроніка подій

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

23:34 Німецька влада конфіскувала 156-метрову яхту росіянина Алішера Усманова, який потрапив під санкції, вартістю близько $600 млн, повідомляє у Twitter росйський Forbes.

23:28 Україна звернулася до Папи Римського з проханням поговорити з президентом Росії Володимиром Путіним щодо дозволу гуманітарних коридорів для надання допомоги цивільним особам, які постраждали від війни, заявила 2 березня віце-премʼєр-міністр України Ірина Верещук, повідомляє Reuters. «Сподіваюся, розмова відбудеться», — сказала вона у прямому ефірі українського телебачення. Нагадаємо, що наразі цивільне населення не може виїхати з таких міст, як Волноваха та Харків, що цілодобово перебувають під ракетними обстрілами.

23:26 Президент Франції Еммануель Макрон 2 березня у своєму виступі засудив «брехню», яку розповсюджує російський уряд для виправдання війни в Україні, але заявив, що підтримуватиме контакт з президентом РФ Володимиром Путіним, щоб спробувати домогтися припинення вогню, повідомляє Reuters. «Лише президент Путін, зрадивши одне за одним свої міжнародні зобовʼязання, вибрав війну», — сказав Макрон у загальнонаціональному зверненні до французького народу, назвавши Зеленського уособленням «честі, свободи та мужності». Він підкреслив, що ця війна не конфлікт між Заходом та Росією, оскільки в Україні немає баз НАТО. Росія агресор, а не борець з нацизмом. 

23:24 Друга партія переданих Естонією протитанкових ракетних комплексів Javelin досягла України, повідомляє Міністерство оборони Естонії. «Від прийняття рішення до доставки протягом кількох днів», — йдеться у повідомленні.

23:10 У Росії за добу затримали 724 учасника «антивоєнних» мітингів, повідомляє правозахисне медіа «ОВД Инфо». Загалом за 7 днів протестних акцій у різних містах Росії затримали понад 7 тисяч людей.

23:07 На Донеччині рятувальники евакуювали 400 мешканців Волновахи, повідомляє ДСНС. Четверту добу люди потерпають від нескінчених обстрілів російських загарбників. «Зелений коридор» для евакуації населення з Волновахи окупанти не дають.

22:43 Російські війська використовують Вишгородські, Житомирські направлення та напрямок Димер-Іванків задля переховування та переміщення військової техніки, повідомляє голова КиївськоЇ ОДА Олексій Кулеба. Супротивник не дає проїхати до цивільного населення з продовольчою допомогою, та відкриває вогонь на ураження.

22:42 Canonпризупиняє роботу своїх магазнів у Росії.

22:33 Мінінфраструктури залучає приватних перевізників до перевезення продуктів харчування, палива, медикаментів, гуманітарної допомоги, населення, повідомив Forbes заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм. Держава вдалася до такого кроку, оскільки не має логістичної машини, яка могла б забезпечувати велику кількість перевезень в теперішніх умовах. Найважливіше зараз це перевезення гуманітарної та медичної допомоги. Для координації перевезень у Мінінфраструктури створено логістичний штаб, який нещодавно був об’єднаний зі штабом із розподілу гуманітарної допомоги на базі ОП.

22:30 Мінтранс Росії обговорив з авіакомпаніями можливість націоналізації літаків Boeing і Airbus для збереження їх у Росії, повідомляє РБК. Такий варіант розглядається через санкції Заходу проти Росії. 

22:21 У Києві 3 березня після закінчення комендантської години для сполучення між лівим і правим берегами для приватного і громадського транспорту будуть відкриті Північний і Дарницький мости. Про це повідомив Київський міський голова у своєму звернені в Телеграмі

21:51 США Оголосили про новий пакет санкцій проти Росії та Білорусі, йдеться у офіційній заяві Білого Дому.

У списку: обмеження для зменшення технологічного імпорту до Білорусі, аналогічні накладеним на Росію, санкцій на 22 російські оборонні структури тощо, експортний контроль у нафтопереробці.

21:29 Російські терористи завдали авіаційного удару по Південному залізничному вокзалу в Києві, де відбувається евакуація тисяч українських жінок і дітей. Снаряд вдарив поблизу готелю Ibis, будівля вокзалу встояла і зазнала незначних ушкоджень, повідомляє Укрзалізниця.

Інформація про постраждалих уточнюється. Рух поїздів продовжується.

21:03 Мосбіржа не відкриється 3 березня: Центробанк Росії знову вирішив не відновлювати торги, про це повідомляє прес-служба ЦБ Росії.

20:57 Шведська компанія H&M тимчасово призупиняє всі свої продажі в Росії, повідомила у середу компанія, передає видання National Post. Другий за величиною у світі ритейлер модного одягу заявив, що глибоко стурбований трагічними подіями в Україні та «підтримує всіх людей, які страждають».

20:55 Google слідом за Apple заблокувала в своєму магазині мобільні застосунки, підключені до російських пропагандистських медіа RT і Sputnik, повідомляє Reuters. Apple заблокувала ці ресурси для завантаження в App Store деінде крім Росії 1 березня.

20:25 Зіткнувшись із безпрецедентним рівнем санкцій щодо Росії, глобальні банки негативно ставляться до роботи з усіма російськими організаціями та відмовляються від клієнтів, якщо є хоч найменші сумніви у їхніх звʼязках із цією країною, передає агенція Reuters.

Відповідно до санкцій США організація, яка на 50% або більше належить прямо чи опосередковано одному або декільком заблокованим особам, сама також вважається заблокованою, незалежно від того, включена вона до списку санкцій чи ні.

20:05 Російські олігархи переміщують свої суперяхти на Мальдіви, щоб їх не вилучили через санкції, пише CNBC з посиланням на дані сервісу Marine Traffic. Дані свідчать, що протягом останніх днів принаймні щонайменше чотири масивні яхти, що належать лідерам російського бізнесу, рухалися в напрямку Чорногорії та Мальдів. Ця держава не має договору про екстрадицію з США.

Раніше Біли дім заявив, що запустив роботу з виявлення, пошуку та заморожування активів російських компаній та підсанкційних російських олігархів.

19:33 Росія знову атакувала іноземне торговельне судно, що перебуває на якірній стоянці у порту «Ольвія» у Миколаєві. О 17:25 під ракетний обстріл ВМС Росії потрапило судно «BANGLAR SAMRIDDHU» під прапором Бангладеш, повідомляє Міністерство інфраструктури.

ОНОВЛЕННЯ: Загинув один член екіпажу «BANGLAR SAMRIDDHU» у момент удару він знаходився на містку. Наразі його особу не ідентифіковано.

19:27 Ціна депозитарних розписок на акції практично всіх російських компаній з індексу MSCI, що торгуються на Лондонській фондовій біржі (LSE), у середу, 2 березня, впала більш ніж на 90% щодо закриття 23 лютого, коли Росія розпочала військове вторгнення в Україну. Виняток становили лише папери Polymetal, «Роснефти» та VK, що впали на 77-84%, повідомляє Forbes Росія.

19:23 Генасамблея ООН ухвалила резолюцію з вимогою до Росії припинити застосування сили в Україні та вивести війська. За проголосувала 141 держава, проти пʼять (Росія, Білорусія, Сирія, КНДР, Еритрея), утрималися 35 (серед них Китай, Індія, ПАР, Казахстан, Пакистан, Іран, Ірак, Куба, ЦАР).

19:09 Парламент зареєструє законопроєкт про націоналізацію російських активів та бізнесу в Україні, повідомив Forbes голова Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха. Законопроєкт має націоналізувати «майно, об’єкти, кошти та вклади агресора, які знаходяться на території України».

19:04 Міноборони Росії вперше визнало втрати на війні з Україною та озвучило кількість загиблих військових: 498 людей загинуло, 1597 росіян зазнали поранень, повідомило «РИА Новости» з посиланням на заяву Міноборони РФ. Натомість Генштаб Збройних Сил України повідомляє, що з дня нападу на Україну російська армія втратила 5 840 осіб, а також значну кількість військової техніки.

19:03 Технологічний гігант Oracle припиняє операції у Росії.

18:45 Онлайн-кінотеатр Megogo припиняє працювати в Росії, пишуть російські ЗМІ із посиланням на заяву генерального директора російського Megogo Віктора Чеканова. За його словами, засновники бренду відкликали франшизу. Це був четвертий за розміром онайн-кінотеатр на ринку. Сервіси компанії вже недоступні.

18:35 Міністерство закордонних справ України запустило інформаційну платформу для іноземної аудиторії про війну в Україні https://war.ukraine.ua. Головна мета war.ukraine.ua – надати перевірену інформацію про ситуацію в Україні, конкретні способи підтримки України, а також показати людський вимір опору. Сайт створений на платформі ukraine.ua, яка раніше представляла світу Україну — країну свободи та гідності, сучасну європейську країну з тисячолітньою історією та культурою. З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну ціль платформи змінилася. Тепер вона забезпечує іноземцям вільний доступ до правдивої інформації про війну в Україні.

Поширюючи інформацію про war.ukraine.ua серед своїх іноземних друзів та партнерів, кожен із вас допомагає народу України захистити свою землю та свободу всієї Європи.

18:24 EA Sports – «спортивний» підрозділ виробника комп’ютерних ігор Electronic Arts – видаляє Росію з ігор серії FIFA та NHL через війну в Україні, повідомляє міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

18:13 14-та окрема механізована бригада імені князя Романа Великого і 95-а окрема десантно-штурмова бригада звільнили Макарів Київської області та закріпилися там, про це повідомив Головнокомандувач ЗС України генерал-лейтенант Валерій Залужний.

18:12 Картка єПідтримка від Альфа-Банку Україна та Дії стала звичайною карткою. Тепер нею можна сплачувати за покупки за усіма МСС-кодами, а також знімати готівку в банкоматах та касах. Крім цього клієнти можуть скористатися функціями в Sense SuperApp, а саме: переказ кошти, сплачувати за мобільний тощо. Як і раніше, картку єПідтримка не можна поповнювати власними грошима, повідомила прес-служба банку.

18:05 До України їдуть добровольці з 16 країн, ще 22 країни надають гуманітарну допомогу, повідомив на брифінгу міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. «Ми мобілізували міжнародну антивоєнну коаліцію, яка вже нараховує принаймні 86 держав і 15 міжнародних організацій», – каже Кулеба. За його словами, міжнародних добровольців вже понад тисячу і заявки продовжують надходити.

17:34 Платіжні картки, емітовані банками Російської Федерації та Республіки Білорусь, відтепер не працюють в Україні. Так, Національний банк України з 1 березня 2022 року заборонив:

  • зарахування коштів на рахунки клієнтів – фізичних осіб за переказами, ініційованими з використанням платіжних карток, емітованих банками Російської Федерації та Республіки Білорусь;
  • Прийом в Україні платіжних карток, емітованих банками Російської Федерації та Республіки Білорусь (включаючи перекази, здійснення розрахунків та видачу готівки).

17:23 Російський олігарх Роман Абрамович продає футбольний клуб «Челсі» за 3 мільярди фунтів стерлінгів у звʼязку із санкціями та ситуацією навколо України. Раніше цього тижня Абрамович відхилив пропозицію за «Челсі» у розмірі 2,5 мільярда фунтів стерлінгів, пише Sky News з посиланям на власні джерела.

«Цілих вісім мультимільярдерів було опитано на предмет їхнього бажання купити клуб у той час, коли пан Абрамович стикається з можливістю санкцій з боку уряду Великобританії після вторгнення Росії в Україну», — повідомляє видання.

Абрамович довгий час заперечував звʼязки України з режимом Путіна, а тепер виставляє на продаж свій портфель лондонської нерухомості.

17:13 Британський ритейлер ASOS припиняє доставку всіх товарів до Росії. «На тлі війни, що триває, ASOS вирішила, що продовжувати торгівлю в Росії недоцільно і не правильно, і тому вирішила, що сьогодні призупинила нашу діяльність там», – цитує Mirror прессекретаря ASOS.

16:59 Укрзалізниця вивезла з України понад 50 000 іноземців. 3 22 лютого з країни виїхало майже 900 000 людей, повідомляє Укрзалізниця посилаючись на дані ООН.

16:30. Запроваджено застосунок «Повітряна тривога». Випустили застосунок компанія Ajax Systems та ІТ-компанія stfalcon.com. Застосунок оперативно інформуватиме про початок і закінчення тривоги та надсилатиме користувачам максимально гучні критичні сповіщення про повітряну, хімічну, техногенну або інші види тривог системи цивільної оборони, навіть у беззвучному або сплячому режимі смартфона.

Як скористатися:

  • Встановіть застосунок через Google Play Market або App Store.
  • Надайте йому дозвіл надсилати сповіщення та важливі попередження.
  • Виберіть область, у межах якої хочете отримувати сповіщення.
  • Відстежуйте початок та кінець повітряних тривог.

Важливо, що застосунок не потребує реєстрації, не збирає персональні дані користувачів та дані про геолокацію.

«Повітряна тривога» вже доступна в таких областях: Вінницька, Волинська, Донецька, Закарпатська, Київська, Львівська, Полтавська, Рівненська, Харківська, Херсонська, Хмельницька, Чернівецька. Застосунок розроблено в екстрених умовах протягом одного дня, тому досі можуть виникати незначні проблеми, команда працює над його покращенням, кажуть розробники.

16:23. Group DF Дмитра Фірташа перерахувала 100 млн грн на спецрахунки НБУ для надання гуманітарної допомоги Україні, повідомляє пресслужба Group DF.

16:22. SoftServe перерахувала 24 млн грн податків наперед для підтримки економіки країни, йдеться у повідомленні компанії.

16:17. Група «Метінвест» Ріната Ахметова переводить частину обладнання комбінату «Запоріжсталь» та заводу «Запоріжкокс» у режим гарячої консервації. Рішення ухвалено через загострення військових дій у регіоні.

16:16. Казахстанський бізнес підіймає питання про вихід з ЄврАзЕСу. Казахський підприємець, співвласник компанії Kusto Group Канат Копбаєв звернувся до бізнес-спільноти, уряду та глави держави, попросивши про допомогу через припинення багатьма іноземними компанями прийому казахстанських вантажів через війну РФ з Україною.

16:15. Інтернет-книгарня Yakaboo відкрила безкоштовний доступ до книжок та аудіо в мобільному додатку. «Тримайтеся, друзі. І вірте в Україну. Перемога буде нашою! Бо країна, в якій читають книжки, завжди переможе країну, де бездумно слухають пропагандистів», — написали Yakaboo. Раніше Yakaboo оголосила про припинення співробітництва з російськими компаніями та видавництвами.

16:12. Впродовж семи днів війни Росія знищила сотні об’єктів транспортної інфраструктури, житлових будинків, лікарень та дитячих садків. За цей час вже загинуло понад 2 000 українців, не рахуючи військових. Держслужбі з надзвичайних ситуацій України вдалося зберегти життя більш ніж 150 осіб, ліквідувати понад 400 пожеж, які виникали після ворожих обстрілів, евакуювати понад 500 людей. Піротехніки знешкодили 416 вибухонебезпечних предметів, повідомляє ДСНС України.

16:10. Співзасновник та CEO лондонського необанку Revolut, вихідець з Росії Микола Сторонський публічно підтримав Україну. Компанія збирає 1,5 мільйона фунтів стерлінгів та подвоює перекази на українську ланку Червоного Хреста.

14:32. Разом з довгоочікуваним заборонним списком SWIFT до документа Ради Європи включена повна заборона на «продаж, відправку, передачу або експорт до Росії банкнот, номінованих в євро», що поширюється на фізосіб та юридичних осіб, включаючи уряд і Банк Росії, а також для використання біля Росії.

14:06. Найбільші покупці російської нафти фактично піддали її санкціям в індивідуальному порядку. За даними консалтингової Energy Aspects, 70% партій нафти «насилу знаходять покупця». «Токсичну» нафту не чіпають більшість європейських мейджорів і пошук ними альтернатив загнав котирування Brent на $110 за барель, пише Financial Times.

13:52. У Харкові ворог влучив крилатою ракетою у будівлю міськради, повідомив заступник голови ОДА Харківщини Роман Семенуха.

13:48. Ціни на газові ф’ючерси у Європі зросли до нового максимуму у $2260 за тисячу кубометрів після повідомлень про банкрутство оператора «Північний потік-2». Про це відомо з даних лондонської біржі ICE, яка відслідковує котирування газових ф’ючерсів у головному терміналі Європи TTF. Після того, як ціна сягнула піку, вона дещо опустилася і на 11:10 за Києвом, становила $1980 за тисячу кубів.

13:41. НБУ просить МВФ та країни «Групи семи» обмежити участь представників РФ та Білорусі у діяльності цієї організації та можливість використання інструментів МВФ. Про це йдеться в листах голови НБУ Кирила Шевченка до директора-розпорядника МВФ Крісталіни Георгієвої та країн «Групи семи».

13:29. Другий раунд перемовин з Росією відбудеться ввечері 2 березня, делегації будуть у тому ж складі, повідомив Суспільному радник голови ОПУ Олексій Арестович.

13:18. ​Лідер світового ринку експрес-доставки вантажів і документів німецька DHL з 1 березня зупинила доставку вантажів та документів до Росії та Білорусі на невизначений строк. Найбільша у світі контейнерна компанія Maersk (Данія) припиняє прийом нових замовлень на перевезення морським та наземним транспортом до Росії та з Росії. Це ж зробили їхні аналоги MSC Mediterranean Shipping, Hapag-Lloyd AG та Ocean Network Express Pte. Вони займають близько 50% світового ринку контейнерних перевезень.

13:14. Вартість розписок Сбербанку на Лондонській фондовій біржі впала на 95%, до 1 цента. Російські папери в Лондоні прискорили падіння на новинах про заморожування дивідендів для іноземних інвесторів, повідомляє РБК.

11:59. Airbus призупинив техпідтримку російських авіакомпаній та постачання запчастин, а також роботу свого інженерного майданчика в Росії. Раніше про зупинення техпідтримки та постачання запчастин оголосив і Boeing.

11:40. 2 березня ціна на газ у Європі збільшилася до $2 239 за тисячу кубів. На відкритті торгів ціна газу становила $1518.

11:35. Uber прискорює процес продажу своєї частини у спільній компанії з Яндексом. Донедавна Uber зберігав 29% володіння компанії MLU B.V. та Яндекс оголошував, що викупить цю частку протягом року.

11:30. Українські бізнес-клуби перетворилися у центри по організації допомоги обороні. Кейси трьох таких обʼєднань — CEO Club, Inspira, «МрійДій».

10:46. Нова Пошта виділяє автомобілі для потреб армії та тероборон. Для отримання звертайтесь за номером 0965103203 - повідомив у Facebook власник компанії Володимир Попершнюк.

10:40. Укрзалізниця звернулась до міжнародного комітету «Червоного хреста» з проханням забезпечити «зелений коридор» для евакуації мирного населення міста Волноваха. «У місті гуманітарна катастрофа: після кількаденного бомбардування військами РФ воно заблоковане ворогом, до нього неможливо доставити провіант, воду та медикаменти», — йдеться у повідомлені. Укрзалізниця готова подати потяги для евакуації цивільного населення, якщо «Червоний хрест» зможе узгодити створення гуманітарного коридору. 

10:17. Резніков: військові РФ здаються в полон і відмовляються продовжувати наступ. «Характер подій змінюється. Російські окупанти намагаються хоч якось втримати боєздатність своїх підрозділів. Але вдається все гірше й гірше. Про це свідчать неодноразові факти здачі у полон груп російських солдатів з офіцерами. А також відмов продовжувати наступ», – повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

10:15. Десятки громадян Японії надсилають заявки на приєднання до Інтернаціонального легіону, повідомляє Reuters. З них – 50 бійців японських сил самооборони та два ветерани Французького іноземного легіону. У посольстві Японії в Україні уточнюють, що прийматимуть лише громадян, які мають досвід у японських військових силах або пройшли спеціальну підготовку.

10:12. Американська ExxonMobil припиняє участь у проєкті «Сахалін-1» і не робитиме нових інвестицій у Росії, пише Bloomberg.

10:10. Ворожі танки повертаються з Сумської області в Росію з піднятими стволами. Домовленості про це було досягнуто під час тривалих переговорів, які проводилися щодо обміну полоненими, заявляє голова обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

10:07. Австрійська OMV відмовилася від мільярдного проєкту в Сибіру. нафтогазова компанія відмовилася від проєкту з розробки двох ділянок ачимовських відкладень Уренгойського родовища у Західному Сибіру.

10:05. Nemiroff відкликала ліцензію на виробництво алкоголю в Росії, повідомила пресслужба компанії «Інтерфаксу-Україна».

09:46. У Харкові через ворожі обстріли горить дах будівлі обласного управління Нацполіції та житлові будинки, існує загроза розповсюдження пожежі. Кількість постраждалих та руйнувань уточнюється, повідомляє ДСНС.

09:38. До України прибули нові беспілотники «Байрактари» і стали на бойові чергування, заявив міністр оборони Олексій Резніков. У Росії родичі полонених та загиблих починають виходити на акції протесту. «Тотальна брехня російської пропаганди дає тріщини. Ворог злякався прямого контакту з українськими захисниками та захисницями. Тому перейшов до злочинної тактики дистанційного обстрілу мирних міст», — додав міністр.

09:19. Аmerican Еxpress припиняє співпрацю з російськими банками, які потрапили під санкції. Американська фінансова корпорація приєднується до великих міжнародних компаній, що розірвали звʼязки з Росією через війну проти України.

09:14. Boeing припиняє обслуговування російських авіакомпаній. Американський авіаційний гігант припинив операції в Москві, надання запчастин, обслуговування та техпідтримку авіакомпаній РФ, пише NDTV.

08:59. Зведення по Україні на ранок середи, 2 березня, за даними ОДА:

Житомирщина

Житомир. Обстріляли авіабомбами приватні будинки. Хвилею зачепило лікарню і пологовий будинок. 10 приватних будинків зруйновано. 2 загинуло. 12 постраждало.

Кіровоградщина

За вчора обстріл військового аеродрома Канатове. Вночі та вранці кілька сирен.

Волинь

Тихо, навіть без повітряних тривог.

Херсон

По всьому місту військова техніка ворога.

Запорізька область

Запоріжжя тихо, область тримає оборону.

Рівненщина

Спокійно

Вінничина

Тихо

Хмельницький

Спокійно

Черкаси

Все спокійно

Львівщина

Ніч минула спокійно

Чернігів

Вночі була повітряна тривога, позиційні бої на околицях.

Суми

Вечер і ніч були складними. В районах — бої. Знищили багато ворожої техніки. Наразі артобстріл.

Полтава

Спокійно

Чернівці

Ніч минула тихо

Луганщина

У Сєвєродонецьку ніч пройшла спокійно, у Муратовому росіяни грабують місцевих, є жертви серед населення.

Донеччина

Вкрай важка ситуація в Волновасі, Маріуполі. Константинівка – три ракети, є загиблі, кількість встановлюється. Мешканці регіону евакуюються.

Тернопіль

Все тихо.

Одеса

Відносно спокійно.

Івано-Франківськ

Все тихо і спокійно.

Миколаївщина

Вночі були тривожні сигнали, загалом ситуація спокійна.

Дніпро

Вночі були сигнали тривоги.

Харківщина

Харків: обстріли житлових кварталів були всю ніч. Вночі літаки СУ-25 бомбили позиції Чугуєва (Башкіровка та аеродром) та Харкова (ТЕЦ 5, танківского училища на Полтавському шляху та гуртожитку на Клочківській). Є загиблі та поранені.

Київщина

Білоцерківський район: ситуація контрольована. Вчора у м. Біла Церква близько 22.00 пролунало два вибухи, потерпілих немає.

Захоплених територій військовими формуваннями окупанта чи диверсійно-розвідувальними угрупуваннями немає.

Бориспільський район – ситуація контрольована.

Бучанский район – критична ситуація в Бородянці. Є постраждалі люди, під завалами. В Гостомелі — періодично постріли та бої.

Закарпаття

Ніч минула спокійно. Багато людей продовжують залишати країну, на кордоні черги.

08:20. Російський Сбербанк йде з європейського ринку. «Дочірні банки групи зіткнулися з аномальним відтоком грошових коштів та загрозою безпеці співробітників і відділень», йдеться у заяві найбільшого банку РФ, який підпав під санкції США та ЄС, пише «Інтерфакс-Україна».

08:13. Маріуполь: зранку під обстріл потрапив Лівий берег міста. Від зброї російської армії постраждав пологовий будинок, повідомляє міська рада.

08:10. Ford призупиняє діяльність у РФ слідом за іншими автоконцернами. У вівторок компанія заявила про негайне припинення операцій у Росії та направила $100 000 у фонд допомоги Україні, пише Reuters.

07:56. Японія цього тижня введе санкції проти Білорусі через її причетність до війни РФ в Україні. Санкції буде введено щодо окремих компаній та фізосіб, включаючи президента Олександра Лукашенка; також будуть застосовані заходи експортного контролю, заявив премʼєр-міністр Японії Фуміо Кісіда, пише «Інтерфакс-Україна».

07:48. Нацбанк спростив правила видачі валюти. Так, з 1 березня замість повної заборони на видачу готівкових коштів з рахунку клієнта в іноземній валюті встановлено обмеження до 30 000 грн/день. Зміни у переліку заборон регулятора – тут.

07:40. На 07:00 2 березня підтверджена загибель двох осіб внаслідок авіаудару по Житомиру, ще 16 людей отримали травми. Врятовані 12 осіб, з них шестеро дітей, яких рятувальники дістали з підвалів напівзруйнованих приватних будинків. Аварійно-рятувальні роботи тривають (інформація оновлюється), повідомляє ДСНС.

06:55. Авіакомпанія Wizz Air в березні надасть 100 000 безкоштовних квитків українськім біженцям на рейси, які вилітають з Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії.

06:20 Депутат канадського парламенту Чарлі Ангус запропонував перейменувати вулицю, на якій розташоване посольство Росії в Оттаві, на честь президента України Володимира Зеленського.

06:18 СБУ та Генштаб ЗСУ опублікували список інформаційних телеграм-каналів, які координуються Збройними силами РФ: «Легитимный», «Резидент», «Картель», «Сплетница», «Чорний квартал», «Политический расклад», «Нетипичное Запорожье», «Тремпель Харьков», «Одесский фраер», «Днепр live», «Николаев live», «Херсон live», «НачШтабу».

06:07 У Дніпрі оголошена повітряна тривога.

06:00 Бізнесмен Олександр Ярославський пообіцяв допомогти у відновленні Харкова: «Я обіцяю і присягаюся, що ми відновимо наше місто. Не просто піднімемо все з руїн, а зробимо набагато більше – на заздрість усьому світові. Для цього я не пошкодую ні сили, ні грошей. Зараз DCH робить все можливе, щоб допомогти містам, де є наші підприємства, і Харків – наш пріоритет».

05:27 Губернатор Каліфорнії за зверненням українського консула закрив доступ російським компаніям до ринку капіталу Каліфорнії та вивів кошти на приблизно $1,5 млрд з пов’язаних з РФ компаній та фінансових інститутів – генконсул Дмитро Кушнерук.

04:50 Президент Зеленський та український народ надихають увесь світ, заявив президент США Джо Байден у промові до Конгресу. Він наголосив, що США продовжать надавати Україні військову, економічну та гуманітарну допомогу.

04:30 США створюють спеціальну групу в Міністерстві юстиції для розслідування злочинів російських олігархів. Ми знайдемо і конфіскуємо їх розкішні будинки, їхні яхти, їхні літаки та рахунки — ми їх заарештуємо, сказав Байден.

04:18 США не будуть відправляти своїх військових на захист України в війні проти Росії, сказав Байден, проте захищатимуть кожен дюйм території НАТО.

04:17 США закривають свій повітряний простір для російських літаків, сказав президент США Джо Байден в промові до Конгресу.

04:15 Сенатори США Джеррі Моран, Роджер Маршалл і конгресмен Том Коул закликали президента Джо Байдена ввести ембарго на весь експорт російської енергетичної продукції, говориться у заяві американських чиновників. Наразі США купують у Росії приблизно 700 000 барелів нафти та інших нафтопродуктів на добу. 

04:00 Канада закрила свої порти для російських кораблів, пише Reuters. 

03:45 МОЗ закликає аптеки не зупиняти роботу. Від цього залежить, чи тримають українці життєво важливі для них ліки: жарознижувальні, протиалергійні препарати, інсулін.

03:30 «Це шлях до деградації та зубожіння країни». Московські депутати засудили військові дії в Україні та закликали Путіна негайно вивести війська, пише російська служба BBC.

03:15 З початку війни в Україну повернулось 80 000 людей. Більшість – чоловіки. Вони прибувають, щоб поповнити лави Збройних Сил, інших військових формувань та сил територіальної оборони, повідомляє Держприкордонслужба.

02:43 Під час обстілів Маріуполя російськими військовими постраджало 128 людей, повідомив мер міста Вадим Бойченко.

02:30 Ворог мінує кинуту техніку, повідомляє ДСНС. Так, 28 лютого в районі Штепівки Сумської області окупант кинув заміновану бойову техніку. Під час спроби проникнення до неї загинув місцевий мешканець.

02:28 159 нобелівських лауреатів висловили свою підтримку українському народу та засудили російську агресію, пише «Європейська правда». Текст листа знаходиться тут, а список підписантів - тут.

02:24 США збираються в середу закрити свій повітряний простір для літаків із Росії Очікується, що у середу уряд США оголосить про закриття повітряного простору для російських літаків, пишуть WSJ та Reuters з посиланням на представників уряду та галузі. United Airlines заявила, що тимчасово припинила польоти над Росією.

02:12 Місто Тростянець Сумської області зайняли три російські колони. Окупанти знесли танком ворота в історичну памʼятку Круглий Двір, розбили картинну галерею. У місті майже всі лінії електропередач пошкоджені, розбиті дороги, повідомляє голова Сумської ОДА Дмитро Живицький. «Росіяни ходять по хатах, дістають людей з підвалів, примушують їх сидіти на вулиці вночі. Вони бояться авіаударів, бояться роботи нашої артилерії, — пише Живицький. — Ворог створив тут такий собі штаб».

01:55 Білорусь може підтримати російських загарбників, вважають у Міноборони України. З території Білорусі з 24 лютого систематично наносяться ракетні удари по військовим та цивільним об’єктам. Білоруські війська приведені у бойову готовність та знаходяться біля державного кордону України. Протягом доби зафіксовано значну активність авіації та рух колон автомобільної техніки з продовольством і боєприпасами біля населених пунктів Барановичи, Ляховичи та Пінськ.

01:50 Під час запеклих боїв на Чорнобильському напрямку поранено та вбито російських командири: поранено начальника штабу 36 загальновійськової армії Східного воєнного округу, а в Сіверському операційному районі вбито командира 11 окремої десантно-штурмової бригади повітряно-десантних військ ЗС РФ, повідомляє Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

01:40 Сербська мисткиня Марина Абрамович закликала світ об’єднатися, щоб допомогти президентові України Володимиру Зеленському та українському народові. 

Вона нагадала, що 80 років тому нацистські війська під керівництвом Гітлера вбивали невинних людей у Бабиному Яру в Києві, а сьогодні російські війська під керівництвом Путіна бомбили та вбивали невинних людей у Бабиному Яру. 

Хроніка війни. 2 березня. Героїчна оборона українських міст, підтримка світу та військові злочини Росії  /Фото 1

01:27 Міжнародний Каннський кінофестиваль схвалив рішення не приймати офіційних представників з Росії через ситуацію в Україні, пише Інтерфакс Україна посилаючись на пресслужбу оргкомітету.

01:14 МВФ та Світовий банк збільшують підтримку для України: Фонд може розглянути запит України щодо екстреного фінансування на $1,4 млрд вже наступного тижня та продовжує працювати над програмою stand-by на $2,2 млрд, а Світовий банк цього тижня може прийняти рішення про надання першого траншу з пакету на $3 млрд – спільна заява МВФ та Світового банку.

01:00 Міжнародний суд ООН у Гаазі призначив слухання за позовом України до Росії, пише Reuters. Вони пройдуть 7-8 березня. У позові України йдеться, що обґрунтування Росії для вторгнення (нібито для запобігання «геноциду») є хибним.

00:50 У російських окупантів є два варіанти: бути знищеними або здатися. Збройні Сили України дали таку відсіч агресору, що для продовження наступу він змушений проводити мобілізацію для формування резерву, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

00:48 Мер Житомира Сергій Сухомлин: унаслідок авіаудару у нас мінімум 4 загиблих. Серед них є діти.

00:44 Російські окупаційні війська обстріляли Національний університет повітряних сил ім. І. Кожедуба (ХНУПС) у Харкові, пише Укрінформ з посиланням на пресслужбу ЗСУ. Кількість постраждалих наразі невідома.

00:40 За добу сили протиповітряної оборони знищили один вертоліт та один літак окупантів. Екіпажі штурмовиків Су-25 та бомбардувальники Су-24м повітряних сил ЗСУ спільно нанесли чотири авіаудари по колонах танків, броньованої техніки противника та інших цілях - Командування повітряних сил ЗСУ.

00:37 Велика Британія ввела нові санкції проти Росії, включаючи заборону відвідання портів російським кораблям, повідомляє британський уряд. Крім того, прийняті й нові фінансові санкції. Вони введені проти Центрбанку РФ, а також проти Державного фонду державного добробуту (неофіційно його називають «гаманцем» Путіна та його найближчого оточення). Фізичним і юридичним особам Великої Британії заборонено надавати їм фінансові послуги.

00:33 Під час боїв у Миколаївській області українські військові знищили близько 800 одиниць російської техніки, сказав голова Миколаївської ОДА Віталій Кім. Точні дані будуть опубліковані пізніше. Також, в Баштанці мирне населення взяло двох російських військових в полон та забрало собі два російських БТР.

00:32 Україна направила майже 50 звернень до провідних морських держав та асоціацій світу з інформацією про вторгнення РФ та порушення нею міжнародного морського права. Ми вимагаємо зупинити морське сполученням з портами РФ, обслуговування російських суден в іноземних портах. Плавання у територіальному морі України та заходження до морських портів України ️суден під прапором РФ буде заборонено — Міністерство інфраструктури України.

00:30 2 березня відбудеться евакуаційний рейс з вокзалу міста Чоп на Закарпатті до Чехії. Рухомий склад надано чеським перевізником. Поїзд робитиме зупинки по території Словаччини та Чехії, прямує через Кошіце, Остраву та Прагу. Відправлення 16:40, однак митний контроль слід пройти до 15:30. Посадка на поїзд здійснюється за наявності закордонного паспорта. Пріоритет надається жінкам та дітям. Проїзд безкоштовний. Більше про розклад поїздів тут.

00:20 Відсьогодні ми маємо повне право на весь світ стверджувати, що росіяни — варвари. До України прямує зброя від наших друзів, яка допоможе боронити державу. Європейський парламент ухвалив рішення, що Україні треба надати статус кандидата на членство і за спеціальною процедурою прийняти нас до Європейського союзу. Ще три дні тому це рішення здавалося неможливим. Це руйнує міф Путіна про те, що Україна нікому не потрібна — міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Наважливіше за 1 березня

  • Росія атакувала житлові квартали Харкова високоточною зброєю. З 19:07 по 19:51 стратегічний бомбардувальник-ракетоносець Ту-22м3 випустив по місту 16 ракет. Літак не перетинав українського кордону, всі пуски було здійснено з району Бєлгорода.
  • ЄС погодив відключення семи держбанків РФ від системи SWIFT – ВТБ, «Росія», «Відкриття», а також Новікомбанку, Промзвʼязку банку, Радкомбанку та ВЕБ. 
  • Paramount, Sony, Warner та Disney призупинили прокат своїх фільмів у РФ. В 2021 році на стрічки цих студій приходилося 73% всіх зборів у кіно в Росії.
  • Мінфін провів перший аукціон з продажу військових облігацій. Цінні папери номінальною вартістю 1000 гривень та строком обігу 1 рік продали на суму 8,122 млрд грн під 11%.
  • Компанія-оператор «Північного потоку-2» оголосила про банкрутство.
  • Європарламент рекомендував надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС.
  • Харківське державне авіаційне виробниче підприємство (Харківський авіазавод) зазнало масштабних руйнувань у результаті ворожого обстрілу. Є загиблі та поранені.
  • Російські окупаційні війська двічі обстріляли Київську телевежу. Внаслідок обстрілу загинули пʼятеро людей, ще 5 осіб постраждало, повідомляє ДСНС.
  • Президент Володимир Зеленський виступив у Європарламенті. «Доведіть, що ви – дійсно європейці», – звернувся президент до Європарламенту. «І тоді життя переможе смерть, а світ – темряву. Слава Україні!», – сказав він. Зеленському присутні аплодували стоячи.
  • Російські війська завдали авіаудар по центральній площі Харкова – Майдану Свободи. Ракета влучила в будівлю Харківської ОДА. Попередньо відомо про десятьох загиблих та близько 20 поранених.
  • Центр оборонних стратегій отримав особисті дані 120 000 російських військових, які воюють на території України. Серед даних у списку імена, табельний номер та місце служби росіян. ЦОС передав його Українській правді.

Що відбувалося у попередні дні читайте тут:

Хроніка війни 1 березня: Росія обстрілює житлові квартали, Україна отримує нове озброєння та перспективу членства в ЄС

Хроніка війни 28 лютого: Україна дає відсіч та отримує підтримку, світ ізолює Росію

Хроніка війни 27 лютого: Київ відбиває атаки, світ готує посилені санкції, хакери бʼють Росію

Хроніка війни 26 лютого: День третій. Битва за Київ. Тільки перевірена інформація

Хроніка війни 25 лютого: День другий: битва за Україну. Тільки перевірена інформація

Хроніка війти 24 лютого: День перший: битва за Україну. Тільки перевірена інформація

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні