Категорія
Новини
Дата

«Київстар» купив медичний сервіс Helsi. До війни його оцінювали в $30–40 млн

Найбільший мобільний оператор України «Київстар» придбав частку в найбільшій медичній інформаційній системі Helsi, йдеться в повідомленні материнської компанії «Київстар» Veon. Сторони не розголошують деталей угоди. В юрособі ТОВ «Хелсі Україна» оператору належить частка у 69,99%. За оцінкою Forbes, поточна вартість Helsi може складати $10 млн.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Київстару» належить 69,99% у ТОВ «Хелсі Україна», зареєстрованому 6 липня 2022 року, свідчать дані YouControl. Кінцевий бенефіціарний власник компанії – Самвел Акобян, який володіє часткою у 26,9% через ТОВ «Українська інвестиційна платформа», за даними аналітичної системи YouControl. Він також володіє 100% ТОВ «Хелсі ЮА», якому належить торгова марка сервісу.  
  • За оцінкою Forbes, поточна вартість Helsi, з огляду на публічні фінансові показники компанії та мультиплікатори для медичної індустрії, може складати $10 млн. 
  • У довоєнний час, з урахуванням покриття, ніші та клієнтської бази, сервіс міг коштувати $30–-40 млн, розповів Forbes голова Chernovetskyi Investment Group Володимир Кривко. «З урахуванням війни, вона була нижчою», – додає він.
  • «Київстар» планує розширити власний бізнес та в наступні три роки інвестувати у розвиток цифрових екосистем для здоров’я українців», – заявив СЕО «Київстар» Олександр Комаров.    
  • Інвестиції Helsi планує вкласти в розроблення продукту, щоб надавати нові електронні послуги лікарям та пацієнтам. 
  • Сервісом Helsi станом на серпень 2022 року користуються 23 млн пацієнтів та 1300 клінік. Від початку року кількість користувачів зросла на 11%, повідомили Forbes у компанії. 

Контекст

Медичну інформаційну систему Helsi почали розробляти у 2016 році. Спочатку вона дозволяла записатись на прийом до лікаря і в межах медреформи дала змогу лікарям та пацієнтам укладати декларації. Нині сервіс дозволяє переглядати історії відвідувань і медичні документи, зокрема вакцинації, отримувати електронні рецепти й віддалену відеоконсультацію. 

Співзасновником компанії виступив підприємець Артем Михайлюк. У жовтні 2019 року, він повідомив, що припинив роботу в компанії. Серед інших засновників Helsi називають підприємців та менеджерів Євгена Донця, чинного виконавчого директора компанії, Ярослава Іваненка, відповідального за розвиток продукту, і технічного директора Євгена Губича. Кожен з них має частку в 1% у ТОВ «Хелсі Україна».

Helsi – ключовий гравець на ринку медичних інформаційних систем, що працюють насамперед із державними лікарнями. Вони приносять основний заробіток сервісу, сплачуючи підписку від $10 за одного активного лікаря-користувача. На сьогодні послугами користуються більш ніж 49 000 лікарів всієї України. У 2020 році виторг сервісу склав 23,4 млн грн, серед яких частка держзакупівель – 71%.

Уточнено: в попердній версії статі помилково вказувалось, що Артем Михайлюк є народним депутатом. Він приймав участь у виборах за списками партії «Слуга народу», проте не став нардепом. Також вказувалось, що «Київстар» придбав «контрольну частку», втім юридично це формулювання некоректне.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні