Польща та Данія відкрили газопровід Baltic Pipe /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Кінець домінування Росії». Польща та Данія відкрили газопровід Baltic Pipe

Польща та Данія відкрили газопровід Baltic Pipe Фото Getty Images

У Гданську відкрили газопровід Baltic Pipe потужністю 10 млрд кубометрів на рік із Норвегії до Польщі. Премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що газопровід закінчить «еру домінування Росії в газовій сфері», пише PAP.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Сьогодні ми можемо сказати це з повною впевненістю: епоха російського домінування в газовій сфері закінчується. Епоха, позначена шантажем, погрозами та здирництвом», – заявив Моравецький на церемонії відкриття газопроводу. 
  • Газопровід Baltic Pipe має створити новий маршрут постачання природного газу з Норвегії на ринки Данії та Польщі, а також кінцевим споживачам у сусідніх країнах. 
  • Запуск заплановано на 1 жовтня. Інвесторами виступають данська Energinetn та польська Gaz-System.
  • За словами Моравецького, Baltic Pipe є повною протилежністю «Північним потокам».
  • «Сьогоднішній день має подвійне символічне значення, бо, з одного боку, ми показуємо світові, як можна підвищити безпеку через співпрацю і солідарність, підвищити енергетичний суверенітет нашого континента, а з іншого – ми також маємо справу з актом саботажу», – прокоментував пошкодження російських газопроводів премʼєр Польщі.
  • За його словами, йдеться про диверсію, яка свідчить про наступний етап ескалації в Україні.
  • Міністр енергетики України Герман Галущенко вважає, що відкриття газопроводу Baltic Pipe надає Україні додаткових можливостей, зокрема «підвищити надійність газопостачання».
  • Він додав, що польська та норвезька компанії вже підписали 10-річний контракт на постачання до Польщі 2,4 млрд кубометрів газу на рік.
  • «Тож бачимо, що монополія «Газпрому» – це не вирок. Європа не словами, а справами досягає неабияких успіхів у боротьбі з газовою залежністю від Росії», – написав Галущенко.

Контекст

У ніч на 26 вересня стався витік на одній із ниток магістралі «Північний потік – 2» у данській винятковій економічній зоні на південний схід від острова Борнхольм. Також витік газу зафіксовано з обох ниток першого «Північного потоку».

Перший «Північний потік» потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік на даний момент зупинено. Офіційна причина – напрацювання двигунами міжремонтного пробігу, а також поломки компресорного обладнання, які неможливо усунути через санкції. «Північний потік – 2» аналогічної потужності побудований і готовий до експлуатації, але не запрацював через санкції

В компанії Nord Stream заявили, що ушкодження є «безпрецедентним» і неможливо сказати, коли потоки можуть технічно відновитися.

Норвезький нафтогазовий регулятор повідомив у понеділок, що невідомі безпілотники були помічені поруч із його морськими установками, закликавши «підвищену пильність усіх операторів та власників судів».

Торік «Північний потік» поставив майже 40% російського газу до Європи. Але «Газпром» у кілька етапів скоротив постачання цим маршрутом, починаючи з червня, пославшись на технічні проблеми з обладнанням, а потім повністю припинив поставки. «Північний потік – 2», який проходить поряд із першим газопроводом, був побудований та заповнений технічним газом у 2021 році, але так і не доставив паливо до Європи через протистояння Кремля із Заходом.

Очільник німецького мережевого регулятора Клаус Мюллер повідомив, що ситуація на ринку залишається «напруженою», але країна та Європейський Союз більше не залежать від цих постачань. 

Адже цієї зими Європа має можливість імпортувати скрапленого природного газу (СПГ) майже на 40% більше, ніж торік. Поряд із падінням попиту через вищі ціни на енергоносії цих поставок достатньо, щоб компенсувати повну зупинку потоків у російських трубопроводах з 1 жовтня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні