Категорія
Новини
Дата

Мобілізація завдасть серйозного удару по російській економіці – Bloomberg

2 хв читання

Рішення президента РФ Володимира Путіна про часткову мобілізацію для участі в війни проти України завдає удару по слабких місцях російської економіки. Зокрема, призов посилить падіння ВВП і підштовхне інфляцію, пише Bloomberg.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Наказ може забрати з роботи приблизно одного з ста активних робітників країни для відправлення на фронт, у той час як рекордно низьке безробіття у поєднанні з кількістю росіян, що біжать із країни, щоб уникнути мобілізації, означає, що кандидатів на їхню заміну небагато. «І це, ймовірно, вдарить по й без того малих фінансах росіян, залишивши сімʼї деяких призовників без грошей», – пише видання.
  • Економістка «Ренесанс Капіталу» Софія Донець каже, що мобілізація завдає сильного негативного шоку споживчим настроям. «Ми побачимо стратегію відмови від непотрібних покупок та різке падіння попиту», – вважає вона і прогнозує, що це падіння додасть близько 0,5% до скорочення ВВП цього року.
  • Bloomberg Economics також очікує, що призову посилить падіння ВВП і підштовхне інфляцію. Уряд РФ, як і раніше, очікує скорочення економіки приблизно на 3% цього року і на 1% наступного року, при цьому інфляція значно перевищить цільовий показник.
  • Оскільки ринок праці і так щільний, компанії щосили намагаються запобігти призову своїх співробітників у армію. Деякі фірми радять співробітникам працювати з дому в дні, коли в офісі мають роздавати повістки.
  • Наразі десятки тисяч росіян намагаються залишити країну, що призвело до багатокілометрових черг на сухопутних кордонах та захмарних цін на авіаквитки. На тлі зростання побоювань, що Кремль обмежить виїзд, влада заявила лише, що жодних рішень ще не прийнято. 
  • Уряд рф уже планує збільшити тиск на фінанси громадян. Бюджет передбачає значний стрибок у зборах податку на прибуток протягом наступних двох років, щоб допомогти покрити витрати на війну. Ціни на комунальні послуги, що регулюються державою, також зростають.
  • За словами фахівчині з економіки регіонів Росії Московського державного університету Наталії Зубаревич, у довгостроковій перспективі мобілізація та зростання числа вбитих та поранених на війні скоротять і без того невелику групу росіян працездатного віку.

Контекст

З 19 вересня країни Балтії та Польща закрили вʼїзд для російських туристів. Заборона не розповсюджуватиметься на тих, хто їде відвідати родичів, а також хоче вʼїхати з гуманітарних причин.

20 вересня стало відомо, що у Кремлі планують провести фейкові референдуми про входження окупованих територій України до складу Росії з 23 по 27 вересня.

США ніколи не визнають анексії Росією частини окупованих територій України та змусять Москву платити ціну, якщо вона спробує це здійснити, заявив напередодні радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван. За його словами, «референдуми» не дадуть РФ переваги за столом переговорів з Україною.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в РФ, про це він сказав у своєму зверненні до росіян. За словами міністра оборони Сергія Шойгу, Росія планує мобілізувати 300 000 резервістів. За даними ЗМІ, йдеться про 1 млн осіб.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд