Категорія
Новини
Дата

Спецслужби Росії вимагали у криптобіржі Binance зливати дані користувачів – Reuters

Найбільша у світі криптобіржа Binance могла зливати дані російських користувачів для спецслужб Росії, пише Reuters із посиланням на власні джерела. Таким чином уряд Росії хотів «боротися зі злочинністю».

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Звʼязок Binance з російськими спецслужбами

У квітні 2021 року керівник Binance у Східній Європі Гліб Костарєв погодився передати російським спецслужбам дані клієнтів компанії, включаючи імена й адреси, «щоб допомогти боротися зі злочинністю», – пише Reuters.

Таким чином російські спецслужби нібито хотіли відстежити мільйони доларів у біткойнах, які зібрав ув’язнений російський опозиціонер Олексій Навальний. Навальний казав, що ці пожертви допомогли його команді викрити корупцію в уряді президента Росії Владіміра Путіна.

За словами Костарєва, «у нього не було багато опцій», адже, щоб працювати у Росії, Binance треба було «відповідати на запити регуляторів і правоохоронних органів».

Згідно з російським проєктом закону про регулювання криптовалютних компаній, Binance повинна була створити місцевий підрозділ, через який органи влади могли отримувати дані клієнтів. Відповідаючи на запитання Reuters, чи продовжила компанія створення цього підрозділу, Binance відповіла, що не може ділитися такими даними без згоди правоохоронних органів.

Також Binance заявила, що війна в Україні та санкції щодо російських банків зробили «практично неможливою» розбудову майбутніх планів у регіоні.

Відповідь Binance на війну в Україні

Binance продовжує працювати в Росії навіть під час війни. Генеральний директор компанії Чанпен Чжао заявив, що «проти війни і диктаторів, які починають війни», але не хоче «заморожувати мільйони акаунтів невинних користувачів».

Binance, проте, зробила кроки, які ускладнюють користування сервісом, а також пожертвувала $10 млн на допомогу українським біженцям. У березні компанія припинила підтримку транзакцій із картками Visa та Mastercard, які були випущені в Росії. Також Binance заблокувала операції для підсанкційних російських банків та платіжних систем.

У квітні очільник Мінцифри Михайло Федоров написав, що криптобіржа Binance обмежить доступ користувачам із Росії, загальна вартість криптоактивів яких перевищує €10 000. Вони зможуть використовувати тільки функцію виведення коштів.

Діяльність Binance у Росії

Обсяги торгів Binance у Росії зросли з початку війни, оскільки багато росіян перейшли на криптовалюту, щоб захистити свої активи від західних санкцій і девальвації рубля. Binance стверджує, що війна й економічна криза можуть прискорити впровадження криптовалют серед «робочого класу» Росії, який шукає альтернативні методи оплати.

Спецслужби Росії вимагали у криптобіржі Binance зливати дані користувачів – Reuters /Фото 1

Контекст

Про махінації Binance у Росії журналістам Reuters розповіли 10 осіб, зокрема колишні співробітники, бізнес-партнери та лідери криптоіндустрії. У Reuters також отримали доступ до текстових повідомлень, які Костарєв надсилав людям за межами компанії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні