Категорія
Новини
Дата

НАЗК оприлюднило колекцію предметів мистецтва, яка належить Вексельбергу. Найвідоміші об’єкти коштують $82 млн

Національне агентство із запобігання корупції опубліковано інформацію про 272 артобʼєкти, які належать наближеному до Путіна бізнесмену Віктору Вексельбергу, повідомляє пресслужба НАЗК. Вартість дев'яти найвідоміших обʼєктів мистецтва цієї колекції сягає майже $82 млн.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За даними НАЗК, твори мистецтва продовжують використовуватися російськими олігархами для уникнення та обходу санкцій.
  • Віктор Вексельберг є колекціонером, який захоплюється творами фабрики Фаберже. В його колекції є пасхальні яйця Фаберже, вартістю декілька десятків мільйонів доларів, а також біля двох сотень інших предметів, виготовлених Фаберже, таких як брошки, табакерки, портсигари тощо. 
  • Колекція Вексельберга знаходиться в його приватному музеї Фаберже в Санкт-Петербурзі.
  • Серед найдорожчих предметів із колекції: великоднє яйце «Коронаційне» вартістю $24 млн, великоднє яйце «Конвалії» – $18 млн та великоднє яйце «Пʼятнадцятиріччя царювання» – $15 млн.
пресслужба НАЗК

Фото: НАЗК Фото пресслужба НАЗК

НАЗК оприлюднило колекцію предметів мистецтва, яка належить Вексельбергу. Найвідоміші об’єкти коштують $82 млн /Фото 1

Фото: НАЗК

НАЗК оприлюднило колекцію предметів мистецтва, яка належить Вексельбергу. Найвідоміші об’єкти коштують $82 млн /Фото 2

Фото: НАЗК

Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

Вексельберг потрапив під санкції, запроваджені за його комерційну діяльність у секторах економіки, що є важливим джерелом доходу для уряду Росії. Санкції проти Вексельберга були введені США, Великою Британією, Канадою, Австралією, Японією, Україною та Новою Зеландією, але поки не введені країнами Європейського Союзу та Швейцарією.

У жовтні НАЗК опублікувало перелік із 367 творів мистецтва, які є власністю російського бізнесмена Романа Абрамовича. Приватна колекція оцінюється у майже $1 млрд. Права саме на цю колекцію Абрамович передав своїй колишній дружині за кілька тижнів до вторгнення РФ в Україну, ймовірно, для уникнення наслідків санкцій. Раніше «Важные истории» та The Guardian з посиланням на витік файлів кіпрського бізнес-реєстратора MeritServus повіломляли, що траст Абрамовича володіє колекцією шедеврів Малевича, Пікассо, Моне та інших майстрів майже на $1 млрд. Перед початком вторгнення РФ в Україну олігарх сховав їх і від санкцій, і від галерей.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні