Категорія
Новини
Дата

НБУ пом’якшив валютні обмеження для експортерів та волонтерів

1 хв читання

Національний банк України пом’якшив валютні обмеження для експортерів та волонтерів. Зокрема, банкам дозволили надавати тендерні гарантії на операції з постачання товарів нерезидентами. Такі зміни передбачені в постанові НБУ № 227 від 4 листопада 2022 року, яка набула чинності з 5 листопада. 

Ключові факти

  • Створено умови, щоб українські експортери мали змогу брати участь у тендерах щодо поставки товарів нерезидентам. Із 5 листопада банки фактично отримали можливість надавати тендерні гарантії на ці операції, зазначили в НБУ. 
  • Це поліпшить умови ведення бізнесу для українських виробників, адже тендерні гарантії застосовуються для виходу на нові ринки та пошуку нових експортних можливостей, вважають в Нацбанку.
  • Також НБУ доповнив тепловізорами та низкою інших приладів перелік товарів оборонного призначення, які мають змогу купувати за кордоном фізособи – волонтери для сприяння підвищенню обороноздатності України (у межах щомісячного ліміту 400 000 грн в еквіваленті).

Контекст

30% опитаних представників малого та середнього бізнесу планують налагодити експорт товарів чи послуг за кордон, а 29% вже працюють на ринках інших країн. Ще 39% не зацікавлені в іноземних ринках. Про це представники малого та середнього бізнесу – учасники проєкту Unlimit Ukraine – повідомили в рамках п’ятої хвилі опитування Європейської Бізнес Асоціації. 

Україна у вересні вперше після початку вторгнення Росії експортувала товарів на суму понад $4 млрд і більше 9 млн т, повідомив заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка. За його словами, експорт становив $4,144 млрд, що на 23% більше, ніж у серпні. Обсяг експорту – 9,66 млн т, на 32% більше, ніж у серпні. 

Негативне сальдо в торгівлі товарами у вересні скоротилося втричі порівняно із серпнем – з $1,053 млрд до $354 млн.

За даними Держстату, протягом восьми місяців цього року експорт товарів впав на 30,8%, а імпорт – на 21,4% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні