Категорія
Новини
Дата

НБУ пом’якшив валютні обмеження для експортерів та волонтерів

Національний банк України пом’якшив валютні обмеження для експортерів та волонтерів. Зокрема, банкам дозволили надавати тендерні гарантії на операції з постачання товарів нерезидентами. Такі зміни передбачені в постанові НБУ № 227 від 4 листопада 2022 року, яка набула чинності з 5 листопада. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Створено умови, щоб українські експортери мали змогу брати участь у тендерах щодо поставки товарів нерезидентам. Із 5 листопада банки фактично отримали можливість надавати тендерні гарантії на ці операції, зазначили в НБУ. 
  • Це поліпшить умови ведення бізнесу для українських виробників, адже тендерні гарантії застосовуються для виходу на нові ринки та пошуку нових експортних можливостей, вважають в Нацбанку.
  • Також НБУ доповнив тепловізорами та низкою інших приладів перелік товарів оборонного призначення, які мають змогу купувати за кордоном фізособи – волонтери для сприяння підвищенню обороноздатності України (у межах щомісячного ліміту 400 000 грн в еквіваленті).

Контекст

30% опитаних представників малого та середнього бізнесу планують налагодити експорт товарів чи послуг за кордон, а 29% вже працюють на ринках інших країн. Ще 39% не зацікавлені в іноземних ринках. Про це представники малого та середнього бізнесу – учасники проєкту Unlimit Ukraine – повідомили в рамках п’ятої хвилі опитування Європейської Бізнес Асоціації. 

Україна у вересні вперше після початку вторгнення Росії експортувала товарів на суму понад $4 млрд і більше 9 млн т, повідомив заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка. За його словами, експорт становив $4,144 млрд, що на 23% більше, ніж у серпні. Обсяг експорту – 9,66 млн т, на 32% більше, ніж у серпні. 

Негативне сальдо в торгівлі товарами у вересні скоротилося втричі порівняно із серпнем – з $1,053 млрд до $354 млн.

За даними Держстату, протягом восьми місяців цього року експорт товарів впав на 30,8%, а імпорт – на 21,4% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні