Категорія
Новини
Дата

Нестора Шуфрича судитимуть. Офіс генпрокурора скерував до суду обвинувальний акт

1 хв читання

Нестор Шуфрич у залі суду /Getty Images

Нестор Шуфрич у залі суду Фото Getty Images

Офіс генпрокурора скерував до суду обвинувальний акт стосовно народного депутата IX скликання від забороненої політичної партії ОПЗЖ, йдеться в повідомленні пресслужби відомства. Слідство не називає прізвища підозрюваного, але наведені факти та фото свідчать, що йдеться про Нестора Шуфрича. 

Forbes оцінює статки Шуфрича в понад $100 млн. Його активи можуть конфіскувати.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • Шуфрича та його помічника підозрюють у фінансуванні дій, вчинених із метою насильницької зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, зміни меж території і державного кордону України (ч. 3 ст. 110-2 КК України). 
  • Крім цього, ексдепутату також інкриміновано державну зраду (ч. 1 ст. 111 КК України).

Контекст

15 вересня 2023 року СБУ спільно з ДБР та Офісом генпрокурора заявили, що зібрали доказову базу про антиукраїнську діяльність чинного народного депутата Шуфрича. Йому повідомлено про підозру в державній зраді

Слідчі заявляють, що Шуфрич тісно співпрацював і виконував завдання колишнього заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича, який займався координацією російської агентури в Україні.

За версією СБУ, одним з основних завдань Шуфрича була підривна діяльність в інформаційній сфері. Печерський районний суд Києва обрав Шуфричу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права на заставу.

У лютому цього року Шуфричу вручили нову підозру. Його звинувачують у налагодженні схеми фінансування російських окупаційних угруповань у тимчасово анексованому Криму.

Слідчі заявляють, що Шуфрич платив гроші Росгвардії за воєнізовану охорону своєї нерухомості на території Криму. Тільки за три місяці 2016 року підконтрольна йому компанія сплатила окупантам за ці послуги понад 0,5 млн руб. Також компанія регулярно фінансувала бюджет РФ, сплачуючи податки та збори.

Росгвардійці мали охороняти недобудований профілакторій загальною площею понад 4500 кв. м, розташований біля моря у Сімеїзі. Земельна ділянка площею понад 1,5 га, на якій розташований комплекс, входить до рекреаційної зони та межує з «дачею» Медведчука.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд