Категорія
Новини
Дата

Нідерландська Yandex N.V. розірвала зв’язки із РФ. Співзасновник Аркадій Волож повернеться до посади СЕО

1 хв читання

Компанія Yandex NV, зареєстрована в Нідерландах, завершила операцію з продажу свого російського бізнесу, йдеться у заяві компанії. Після схвалення акціонерів вона буде перейменована на Nebius Group і зосередиться на розвитку власних проектів. За даними Bloomberg, Аркадій Волож буде курувати процес як генеральний директор фірми.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Найближчими днями компанія має намір опублікувати більш детальну інформацію про проєкти, які надалі розвиватимуться під назвою Nebius Group (за умови схвалення акціонерів).
  • «Сьогоднішнє оголошення знаменує собою кінець довгого і складного розділу в житті компанії. Всі звʼязки з Росією тепер розірвані», – сказав Джон Бойнтон, голова YNV. 
  • Джерела Bloomberg стверджують, що співзасновник Yandex NV Волож повернувся до роботи, щоб очолити компанію, яку він створив і яка тільки-но продала провідну російську пошукову систему.
  • Раніше агентство повідомляло, що нідерландська компанія розроблятиме технології для безпілотних автомобілів, хмарного зберігання даних, маркування даних та проектів у сфері освітніх технологій. За словами джерел, розмір її інвестицій залежатиме від того, скільки грошей принесе продаж російського підрозділу.

Контекст

60-річний Волож пішов з посади керівника «Яндекса» після того, як у 2022 році Європейський Союз ввів проти нього санкції за роль компанії у просуванні російської пропаганди та дезінформації про війну. Наступного року він вперше привселюдно засудив вторгнення в Україну.

У березні ЄС зняв санкції з Воложа, який проживає в Ізраїлі. У 2018 році Волож і члени його сімʼї отримали паспорти Мальти за програмою «Громадянство в обмін на інвестиції».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд