Категорія
Новини
Дата

«Податок на Google» приніс майже 6 млрд грн за девʼять місяців. Це більше, ніж за весь минулий рік

Держбюджет з початку року отримав 5,9 млрд грн завдяки так званому податку на Google, повідомив народний депутат, голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев. Минулого року він приніс 4,3 млрд грн.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Таким чином за час дії відповідної норми Податкового кодексу платниками ПДВ зареєструвалися 98 нерезидентів-надавачів цифрових послуг. До державного бюджету ними було сплачено еквівалент 10,2 млрд грн.
  • Найбільшими платниками ПДВ з цифрових послуг наразі є Google, Google Play та Netflix, обсяги сплати яких демонструють позитивну динаміку. Їхні платежі в липні-вересні зросли у іноземній валюті в порівнянні з квітнем-червнем на 5% та склали €21 млн, повідомив Гетманцев.
  • Водночас Fenix International Limited, надавач послуг платформи OnlyFans, сплатив у поточному році майже $1 млн ПДВ (у 2022 році – $889 500).
  • Наразі ж тараз триває декларування особами-нерезидентами за третій квартал. «Вже по 15 поданим на 17 жовтня деклараціям можна прогнозувати істотне зростання нарахувань ПДВ за цифрові послуги. Остаточні підсумки будуть у другій половині листопада 2023 року», – написав він.

Контекст

У червні 2021-го Верховна Рада ухвалила закон, який назвали «податком на Google». Головна новація – зобов’язати іноземних техногігантів сплачувати 20% податку на додану вартість (ПДВ), як і інший зареєстрований в Україні бізнес. Необхідність введення цифрового податку аргументувалася тим, що діяльність корпорацій проводиться без належного оподаткування, а це призводить до втрат держбюджету та створює неконкурентне середовище для резидентів-платників. Тоді Гетманцев казав, що держбюджет недоотримує лише від рекламних послуг близько 3 млрд грн.

За перше півріччя 2023 року «податок на Google» приніс майже 4 млрд грн. Найбільші суми за результатами декларування другого кварталу сплатили Google Ireland Limited, Google Commerce Limited, Apple Distribution International Limited, Valve Corporation, Ebay Marketplaces GMBH, Fenix International Limited.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні