Категорія
Новини
Дата

Польські фермери планують заблокувати пункт пропуску «Зосин-Устилуг» з наступного тижня

Польські фермери планують акцію протесту із частковою блокадою прикордонного пункту пропуску «Зосин-Устилуг», повідомляє Державна митна служба. Початок страйку запланований на 12 лютого.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За інформацією митниці, страйк місцевих фермерів пошириться також на пункт пропуску «Зосин-Устилуг» з польської сторони кордону.
  • Зокрема, у понеділок, 12 лютого, очікується часткове блокування руху. Для легкових транспортних засобів і автобусів – пропуск має лишитися вільним, вантажні авто масою до 7,5 т протестувальники планують пропускати по три авто за годину в кожну сторону. 

Контекст

В останні місяці на кордонах України з Польщею та Румунією відбуваються акції протесту аграріїв.

Міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини просять Єврокомісію «захистити європейських фермерів» від українського аграрного експорту та запровадити мито на зернові й олійні з України, повідомив 15 січня міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь.

17 січня стало відомо, що ЄК відхилила пропозицію Польщі щодо відновлення мита на експорт агропродукції з України. Польський міністр сільського господарства Чеслав Секерський зазначив, що наразі обговорюються й інші ідеї, наприклад ліцензування продуктів, які надходять до Польщі.

19 січня мінсільгосп Польщі заявив про продовження дії заборони на імпорт зерна з України. Заступник міністра сільського господарства Польщі Стефан Краєвський заявив, що ембарго зберігатиметься, «доки ми не знайдемо інших рішень».

Водночас Україна змінила правила експорту сільгосппродукції до п’яти країн ЄС. Уряд ухвалив постанову, щоб запобігти зловживанням.

9 лютого польські фермери планують розпочати страйк у окремих пунктах пропуску на польсько-українському кордоні. Зокрема, блокування пункту пропуску «Дорогуськ – Ягодин» має розпочатися об 11:00 за київським часом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні