Категорія
Новини
Дата

Пшениця продовжує дорожчати після атаки на порт Новоросійська

У понеділок, 7 серпня, фʼючерси на пшеницю продовжили зростання після того, як у результаті атаки було виведено з ладу російський нафтовий танкер, а також військовий корабель у порту Новоросійська, пише Bloomberg. Це поставило під загрозу ключовий експортний маршрут російських товарів через Чорне море.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Фʼючерси в Чикаго зросли на 3,4%, до $6,545 за бушель у понеділок, а потім торгувалися на рівні $6,4725 у Сіднеї. 
  • У пʼятницю, 4 серпня, ціни закрилися на 1% вище, звівши нанівець більшу частину внутрішньоденного зростання на 4,3% після нападу на російський військовий корабель, рух у Новоросійському порту було зупинено на кілька годин.
  • Росія перевозить більшу частину свого зерна водними шляхами і знаходиться в розпалі збору врожаю, тож йдеться про вирішальний момент для його доставки на ринки і забезпечення достатнього обсягу поставок для стримування світових цін на продовольство.
  • На чорноморський маршрут також припадає від 15% до 20% нафти, яку Росія продає щодня на світових ринках, і він також є основним транзитним коридором для казахстанської нафти.

Контекст

17 липня РФ направила Туреччині, Україні й ООН свої заперечення щодо продовження «зернової угоди» та відмовилася її продовжувати. Міноборони країни-агресора заявило, що через вихід Росії із «зернової угоди» з 20 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться як потенційні перевізники вантажів військового призначення.

Після виходу з угоди Росія неодноразово бомбила українські порти та зернові склади. За даними віцепремʼєр-міністра з відновлення Олександра Кубракова, лише за дев’ять днів унаслідок атак РФ було пошкоджено та частково знищено 26 об’єктів портової інфраструктури та пʼять цивільних суден.

У ніч на 2 серпня росіяни знову спрямували ударні БпЛА на Одеську область, руйнувань зазнали будівля «Морвокзалу», елеватор, зернові ангари, резервуари одного з вантажних терміналів.

4 серпня Міноборони РФ повідомило про нічну атаку на військово-морську базу Новоросійська. У РФ стверджують, що атаку здійснили ЗСУ за допомогою двох морських безекіпажних катерів. Після атаки рух суден у порту Новоросійська заблоковано, що призвело до зростання фʼючерсів на пшеницю. Російські телеграм-канали публікували фото та відео наслідків атаки на базу Новоросійська. На одному з відео видно, як пошкоджений десантний корабель, ймовірно «Оленьогірський гірник», тягнуть на буксирі, він нахилений на бік.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні