Категорія
Новини
Дата

Радник президента США підтвердив постачання винищувачів F-16 Україні після закінчення навчань пілотів

США схвалять надання Україні винищувачів F-16 після завершення навчань українських пілотів. Про це повідомив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван на пресконференції у Кемп-Девіді, пише The Guardian.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Салліван підтвердив існування листа державного секретаря Ентоні Блінкена щодо F-16, адресованого його колегам в Данії та Нідерландах
  • «Те, що ми зробили цього тижня, формалізоване у листі держсекретаря Блінкена своїм колегам у Європі про те, що після завершення цього навчання Сполучені Штати будуть готові у консультації з Конгресом затвердити передачу третьою стороною Україні літаків F-16», – сказав Салліван.

Контекст

Напередодні Reuters із посиланням на американського чиновника та лист держсекретаря Блінкена повідомив, що США схвалили постачання Україні винищувачів F-16 із Данії та Нідерландів. Повідомлялося, що Україна може отримати першу партію винищувачів після завершення підготовки українських пілотів.

На початку року заступник премʼєра і голова МЗС Нідерландів Вопке Гукстра заявив у парламенті, що уряд розгляне питання про постачання винищувачів F-16, якщо їх запросить Київ.

16 лютого депутати Європарламенту ухвалили резолюцію, в якій закликали серйозно розглянути питання про доставку в Україну винищувачів, гелікоптерів, ракетних комплексів і суттєве збільшення кількості боєприпасів.

Радник США з національної безпеки Джейк Салліван заявляв, що США працюватимуть із союзниками в найближчі місяці, щоб визначити, коли будуть доставлені літаки і хто це зробить. Найбільш вірогідний сценарій – США не відправлятимуть F-16 в Україну, а натомість покладатимуться на їх постачання з інших країн.

На початку липня видання Financial Times повідомляло, що група з 11 країн Заходу з серпня розпочне навчання українських льотчиків керуванню винищувачами F-16. Навчання розпочнеться в Данії, при цьому для реалізації довгострокових навчальних програм сторони створять центр у Румунії.

За словами Саллівана, США нададуть європейським країнам офіційний дозвіл тренувати українських пілотів на F-16.

Наприкінці липня видання Politico повідомило, що США та європейські країни намагаються узгодити план щодо навчання українських пілотів керуванню винищувачами F-16.

16 серпня речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що Україна не зможе отримати винищувачі F-16 восени та взимку цього року. Проте, за його словами, питання про навчання українських льотчиків на F-16 «зрушило з місця».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні