Категорія
Новини
Дата

Rheinmetall підтвердив купівлю десятків танків Leopard 1 у Бельгії, їх передадуть Україні

Найбільший німецький виробник озброєнь Rheinmetall підтвердив факт закупівлі десятків танків Leopard 1 у бельгійської компанії OIP Land System, пише Deutsche Welle. Їх буде відремонтовано та поставлено Україні.

Ключові факти

  • Києву буде поставлено близько 30 танків Leopard 1, заявив у середу, 9 серпня, представник компанії в Дюссельдорфі. 
  • Графік поставок наразі невідомий.
  • У вівторок 8 серпня, Handelsblatt з посиланням на власні джерела писала, що Rheinmetall придбав 50 танків Leopard 1 у бельгійської компанії. За інформацією видання, ці танки буде переобладнано на німецьких заводах компанії, розташованих у Дюссельдорфі, для подальшого використання в Україні.
  • Очікувалося, що близько 30 з цих 50 танків буде доправлено в Україну, адже деякі з машин були в настільки поганому стані, що їх можна було використовувати лише на запчастини.
  • Генеральний директор OIP Land Systems Фредді Верслуйс повідомив The Guardian, що його компанія продала 49 танків іншій європейській країні, яку він не може назвати через положення про конфіденційність. Він також не озвучив ціну угоди та додав, що може пройти до шести місяців, перш ніж танки опиняться на полі бою в Україні.

Контекст

На початку 2023 року Rheinmetall повідомила, що розраховує запустити в Україні завод бойових танків вартістю понад $200 млн, який зможе виробляти близько 400 танків на рік.

У березні повідомлялося, що Rheinmetall розробив концепцію танкового заводу в Україні та представив її німецькому уряду. Паппергер тоді заявив, що концерн не будуватиме завод, а орендуватиме.

Глава Rheinmetall ще кілька місяців тому оголосив про намір побудувати в Україні нещодавно розроблений танк Panther. З цією метою Rheinmetall заснував спільне підприємство з «Укроборонпромом», яке спочатку займатиметься ремонтом та обслуговуванням військової техніки.

Пізніше воно має будувати БТР Fuchs для України, подібні до тих, що використовуються Бундесвером. Очікується, що до кінця року кількість машин, що поставляються Rheinmetall, збільшиться до 200 одиниць, включаючи танки Leopard та БМП Marder. 

Нещодавно виконавчий директор групи Армін Паппергер повідомив, що Rheinmetall планує відкрити в Україні ремонтний центр для танків Leopard та іншої військової техніки, що поставляється Берліном, вже наприкінці літа.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні