Категорія
Новини
Дата

Російські банки за допомогою золота обходили заборону на ввезення в країну доларів і євро – Bloomberg

Деякі російські банки, ймовірно, обмінювали золото на євро та долари в ОАЕ та Туреччині, щоб обійти заборону на ввезення валюти у РФ, пише Bloomberg із посиланням на звіт дослідницької компанії Sayari. 

Ключові факти

  • У першому кварталі 2023 року російські банки, до яких входить Ланта-Банк, власники якого контролюють золотодобувну компанію GV Gold, і як мінімум ще один банк, який не потрапив під санкції, могли ввезти до РФ євро, долари та дирхами ОАЕ на суму понад $82 млн, йдеться у звіті.
  • Старший аналітик компанії Захар Тварозна зазначив, що російські фінустанови могли обмінювати золото на готівку як мінімум до липня або серпня 2023 року. 
  • Постачання золота, ймовірно, поширювалося і на Гонконг, зазначив експерт. 
  • Bloomberg уточнює, що Sayari збирала дані про російську торгівлю з документів про перевезення, в яких зазвичай зазначаються імена імпортера та експортера. 
  • Ці документи свідчать, що деякі банки, які відправляли готівку до Росії, за аналогічні періоди імпортували золото з країни. 
  • Угоди здійснювалися через посередників. Дані не містять інформації про те, хто був кінцевим одержувачем валюти, уточнюється у звіті компанії.

Контекст

Попри жорсткі санкції, спрямовані на ізоляцію російської фінансової системи як покарання за вторгнення в Україну, у 2023 році російські банки заробили $37 млрд, що приблизно в 16 разів більше, ніж у попередньому році.

Як зазначила Financial Times, рекордні прибутки є ще однією ознакою відносної стійкості російської економіки, попри зусилля США та Європи завдати їй шкоди за допомогою торговельних обмежень та інших каральних заходів.

МВФ в останньому прогнозі зазначив, що російська економіка у 2024-му зросте на 2,6%, що вдвічі швидше, ніж очікувалося в жовтні минулого року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні