Категорія
Новини
Дата

Російські індекси та рубль почали день з обвалу, але після заяв глави МЗС Лаврова відіграли падіння

1 хв читання

Російський фондовий ринок упав більш ніж на 5% на початку дня 14 лютого на тлі загрози вторгнення РФ в Україну. Долар подорожчав до максимуму з кінця січня, повідомляє російський Forbes. Пізніше на заявах глави МЗС Росії Лаврова індекси і рубль відіграли падіння.

Ключові факти

  • Індекс Московської біржі на ранковій сесії впав на 5,5% від рівня закриття торгів пʼятниці. На мінімумі індекс опускався до 3352,01 пунктів. Це найнижче його значення після 27 січня, вперше з тієї ж дати індекс опустився нижче за 3400 пунктів. Потім індекс відіграв втрати та становив 3489 пунктів, що на лише 1,61% менше, ніж на час закриття біржі 11 лютого.
  • Долар на ранкових торгах понеділка подорожчав до 78,29 руб. Це на 1,1 руб. більше, ніж на завершення торгів 11 лютого. Американська валюта виявилася дорожчою за 78 рублів вперше після 28 січня.
  • На фондовий ринок Росії та вартість рубля впливають побоювання інвесторів через можливе вторгнення Росії в Україну.
  • Курс рубля виріс на 1,61%, до 75,93 руб. за долар, станом на 14:43 за Києвом, свідчать дані Мосбіржі. Якщо о 14:36 долар коштував 77 руб., то на 14:43 курс зміцнився до 75,93 руб. Востаннє долар торгувався нижче 76 руб. у ході попередньої торгової сесії – 11 лютого, пише РБК.
  • Зміцнення рубля співпало з заявами глави МЗС Сергія Лаврова на зустрічі з президентом Володимиром Путіним. Шанс домовитися з Заходом у Росії є, хоча відповідь на пропозиції щодо гарантій безпеки Москву поки що не влаштовує, доповів Лавров Путіну.

Контекст

Січень виявився одним із найгірших місяців для російського фондового ринку за останні два роки. Масові розпродажі розпочалися 13 січня, коли після заяви російського МЗС про проблеми в переговорах з НАТО щодо гарантій безпеки індекс Московської біржі впав більш ніж на 2%. 18 січня падіння становило 6,5%. 24 січня на тлі новин про можливе вторгнення РФ в Україну індекс Мосбіржі знизився на 5,9%. Курс долара піднімався вище за 79 рублів, євро – 89 рублів.

Стрімке падіння фондових індексів через загрозу вторгнення РФ в Україну позначилося на статках найбагатших бізнесменів Росії. За місяць сукупний статок російських мільярдерів скоротився на $27,9 млрд.

10 лютого президент США Джо Байден закликав американців, які перебувають в Україні, негайно залишити країну через загрозу війни з РФ, після чого аналогічні заяви зробили Австралія, Велика Британія, Норвегія, Канада, Латвія, Естонія, Нідерланди, Чорногорія, Японія та Південна Корея. Росія може розпочати вторгнення в Україну «в будь-який момент», заявила в пʼятницю влада США на основі даних розвідки. Неофіційною датою називають 16 лютого.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні