Категорія
Новини
Дата

Російський ринок впав майже на 10% після визнання ОРДЛО. Рубль став найволатильнішою валютою у світі

Російський фондовий ринок на відкритті торгів 22 лютого впав на понад 9%. Курс долара після незначної корекції наблизився до 81 руб. і продовжує зростання, євро подолало позначку 91 руб. Ринок відреагував на визнання Росією так званих «Л/ДНР» та відправлення військ до ОРДЛО, пише російський Forbes.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Індекс Мосбіржі опустився до 2756,46 пункту, що на 9,2% нижче за закриття минулої торгової сесії. Індекс РТС втратив 10,9% та на мінімумі становив 1075,98 пункту.
  • На 10:29 за Києвом індекс Мосбіржі частково відіграв падіння та становив 2945,46 пункту, знижуючись на 3% до вчорашнього закриття. Індекс РТС виріс до 1156,61 пункту (-4,2%).
  • Курс долара, який вчора перевищив 80 руб., після незначної корекції знову пішов вгору і у вівторок наблизився до 81 руб. На максимумі він торгувався по 80,97 руб.
  • Євро подорожчало до понад 91 руб. і на максимумі торгувалося по 91,45 руб, дорожчаючи на 1,4% до закриття 21 лютого. На 10:29 вівторка за Києвом європейська валюта коштувала 90,7 руб., додаючи 0,6%.
  • Російський ринок відреагував на визнання так званих «Л/ДНР» і відправку російських військ до ОРДЛО. Учасники ринку побоюються подальших санкцій Заходу.
  • Рубль вийшов на перше місце за волатильністю серед світових валют на тлі зростання геополітичної напруги. За волатильністю рубль обійшов турецьку ліру, яка раніше пережила рекордний обвал.
  • У вівторок центробанк РФ оголосив про заходи для підтримки російських банків на тлі обвалу ринків.

Контекст

Президент РФ Володимир Путін визнав «незалежність» псевдореспублік ОРДЛО. Про підписання відповідних указів він повідомив у записаному відеозверненні до росіян, документи підписав у Кремлі у присутності ватажків терористів. Свою промову він виголошував майже годину, загрожуючи Україні, НАТО та США.

Росія направила на схід України війська «для підтримки миру». У «документах», опублікованих на офіційному інтернет-порталі правової інформації Росії, йдеться про підготовку договору «про дружбу, співпрацю та взаємну допомогу», а також про підготовку переговорів «про встановлення дипломатичних відносин». Росія зможе будувати свої військові бази в ОРДЛО – якщо ратифікує так звану «угоду про дружбу».

Україна кваліфікує останні дії РФ як порушення суверенітету та територіальної цілісності держави та покладає всю відповідальність за наслідки на політичне керівництво Росії, заявив президент Володимир Зеленський у своєму зверненні до українців у ніч проти 22 лютого.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні