Швейцарського виробника шоколаду Barry Callebaut внесли до переліку міжнародних спонсорів війни /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Швейцарського виробника шоколаду Barry Callebaut внесли до переліку міжнародних спонсорів війни

Getty Images

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло провідного світового виробника шоколаду та какао-продуктів Barry Callebaut до переліку міжнародних спонсорів війни, повідомляє пресслужба НАЗК. Компанія продовжує утримувати в РФ три фабрики та сплачувати податки.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За даними НАЗК, після початку повномасштабного вторгнення в Україну, швейцарська Barry Callebaut доставляла до РФ шоколад під виглядом товарів першої необхідності.  Вона також постачала свою продукцію російській кондитерській фабриці, шоколад якої входить до сухпайків армії РФ.
  • У Росії Barry Callebaut здійснює свою діяльність через ТОВ «Барри Каллебаут НЛ Раша» та ТОВ «Барри Каллебаут Калининград». Разом вони сплатили податків до бюджету РФ на понад $33 млн у 2022 році. Також ТОВ «Барри Каллебаут НЛ Раша» є засновником ЗАТ «Инфорум-Пром» і ТОВ «Гор Трейд», які у 2022-му сплатили податків на майже $500 000.
  • У листопаді 2022 року французьке представництво компанії Barry Callebaut Cocoa AG постачало свою продукцію (какао-пасту, олію) російській кондитерській фабриці ТОВ «Верность Качеству» на близько $180 000. Її шоколад входить до сухпайків армії Росії.
  • У 2023 році на ринок Росії компанія імпортувала товарів на суму понад $94 млн, що більш ніж у 3 рази перевищує показники 2022 року. Серед товарів – кондитерські вироби, сухі суміші, какао, какао-масло, пальмова олія, жир з Бельгії, Швейцарії, Естонії, Нідерландів, Німеччини, Італії, Індії, Іспанії.
  • «Barry Callebaut продовжує активно підтримувати економіку Росії і, відповідно, спонсорувати агресію проти України», – повідомили у НАЗК, додавши, що жодних спроб засудити війну проти України від керівництва компанії не було.

Контекст

Barry Callebautвиробляє товари під брендами Sicao та Chocovic, а також імпортує продукцію під брендами Callebaut, Cacao Barry, Carma, Mona Lisa, Bensdorp, Van Hauten, La Morella тощо. 

За даними НАЗК, кожен четвертий виріб із шоколаду та какао у світі виготовлено з продукції цієї компанії. Barry Callebaut працює в Росії понад 15 років і має на її території три фабрики. 

Нещодавно голова НАЗК Олександр Новіков аціональне повідомив, що агентство вже внесло у перелік міжнародних спонсорів війни 49 компаній. Найбільше фірм походять з Китаю.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні